ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο ρυθμίσεων για την πληρωμή των χρεών της πανδημίας

paketo-rythmiseon-gia-tin-pliromi-ton-chreon-tis-pandimias-561124957

Τη δυνατότητα σε όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση να καταβάλουν τις οφειλές τους (που δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας) προς την εφορία σε δόσεις παρέχει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε. Παράλληλα, προβλέπεται η επανένταξη σε ρυθμίσεις που έχασαν οι φορολογούμενοι εξαιτίας της πανδημίας, ενώ προβλέπεται η θέσπιση νέας ρύθμισης 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταπτώσεις δανείων ανέρχονται στο 1,1% του ΑΕΠ ή περίπου 2 δισ. ευρώ.

Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων προβλέπει:

1. Νέα ειδική ρύθμιση για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Η ρύθμιση αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτήν όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ όσοι καθυστερήσουν την καταβολή μιας δόσης θα επιβάλλεται επιτόκιο 5%. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερομένους. Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει δύο δόσεις, τότε η ρύθμιση χάνεται και το ποσό γίνεται απαιτητό στο σύνολό του από το ελληνικό Δημόσιο.

2. Επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις που είχαν. Ολοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο, ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Νοέμβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

3. Οσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, ανεξάρτητα εάν πλήττονται ή όχι από την πανδημία, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

4. Οι δόσεις ρυθμίσεων που βρίσκονται σε αναστολή θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

5. Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Οφειλές στη φορολογική διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Συγκεκριμένα, όσοι επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα απαλλαγούν 100% από τις προσαυξήσεις. Οσοι επιλέξουν δύο έως 4 δόσεις έχουν απαλλαγή 95%, ενώ για όσους επιλέξουν το σύνολο των δόσεων, δηλαδή τις 120, η έκπτωση από τις προσαυξήσεις περιορίζεται στο 10%. Το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται στο 2,5%.