Χρηματιστήριο: Επανήλθαν οι πωλητές, ξανά σε δοκιμασία οι 620 μονάδες

Χρηματιστήριο: Επανήλθαν οι πωλητές, ξανά σε δοκιμασία οι 620 μονάδες

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκλωβισμένο στη συσσώρευση παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στην χθεσινή ανοδική αντίδραση, με αποτέλεσμα να επιστρέψει εκ νέου στο τεχνικό όριο των 620 μονάδων. Άλλωστε, με τζίρο της τάξης μόλις των 30 εκατομμυρίων ευρώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη οποιασδήποτε ανοδικής κίνησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,53% και διαμορφώθηκε στις 619,98 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (619,29 μονάδες), με τις διακυμάνσεις να κινούνται εντός ενός στενού εύρους. Άλλωστε, σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης απώλεσε τρεις μονάδες.

Το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος καθορίστηκε μετά βίας πάνω από τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, ο όγκος των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια τεμάχια, υποδηλώνοντας την απουσία οποιουδήποτε επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να συνδέεται με την επιτυχή επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου. Κι αυτό, διότι αρκετοί επενδυτές φαίνεται ότι προτίμησαν την ασφάλεια του δημόσιου χρέους, παρά το ρίσκο των ελληνικών μετοχών.

Στο μεταξύ, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,53% και ανήλθε στις 1.462 μονάδες, ενώ αντίστοιχου εύρους πτώση εμφάνισε και ο τραπεζικός κλάδος (-0,80%). Ενδεικτικά, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έκλεισε στο -1,91%, της Εθνικής Τράπεζας στο -1,72% και της Eurobank στο -1,23%. Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +0,97% και το 0,5200 ευρώ.

Όσον αφορά το ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης δέχθηκε πιέσεις από αρκετές εισηγμένες του ενεργειακού κλάδου, με τη μετοχή της Motor Oil να βρίσκεται στο -2,07%, της ΔΕΗ στο -0,77% και του Μυτιληναίου στο 0,87%. Πτώση κατά 1,71% σημείωσε και η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ η μετοχή της Viohalco υποχώρησε κατά 1,23%.

Στον αντίποδα, η μετοχή του Ελλάκτορα εκτινάχθηκε κατά 4,97%, μετά τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την EDP Renewables, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία αιολικών πάρκων ανά την Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Κορωνοϊός και τράπεζες κρατούν εγκλωβισμένη την αγορά

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως καθίσταται εύκολα αντιληπτό, παραμένει εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα, με τις προσπάθειες ανοδικής κίνησης να εκτονώνονται σχεδόν εν τη γενέσει τους. Άλλωστε, η διατήρηση της πανδημίας του κορωνοϊού, η διαρκής αύξηση των νέων κρουσμάτων και ο μόνιμος φόβος περί ενός νέου lockdown υπονομεύουν κάθε απόπειρα αλλαγής του σκηνικού, με αποτέλεσμα οι πωλητές να αναδεικνύονται οι… μόνιμοι νικητές της ημέρας.

Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα εντείνεται και από το προβληματικό δανειοδοτικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, με το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να βαίνει προς αύξηση, λόγω και της διατήρησης της οικονομικής δυσπραγίας ως απόρροια του κορωνοϊού. Ήδη, κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδας και Κομισιόν αναζητούν την κατάλληλη φόρμουλα για την επίλυση του πάγιου και βασικού προβλήματος.

Άλλωστε, δίχως την επίλυση των παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι θα παραμείνει κολλημένος στα επίπεδα των 620-640 μονάδων, αδυνατώντας να βάλει φρένο στην πολύμηνη συσσώρευση. Εξάλλου, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η ελληνική αγορά δεν μπορεί να ακολουθήσει τα ανοδικά ξεσπάσματα των διεθνών αγορών, επιμένοντας στην εσωστρέφεια.

Πτωτικά η Ευρώπη, ανοδικά οι ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα εξακολουθεί να υπονομεύεται από τις ανησυχίες για την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες προσφεύγουν σε έκτακτα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,81% και διαμορφώνεται στις 362 μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον γερμανικό DAX να διολισθαίνει κατά 0,69%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 1,45% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 1,37%.

Σαφώς καλύτερη είναι η «εικόνα» στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς οι προοπτικές για την επίτευξη άμεσης -πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου- συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών επί ενός δεύτερου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, παρέχει ώθηση στο αγοραστικό κλίμα. Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,43%, ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,82% και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατά 0,56%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή