Tα logistics, ο μεγάλος κερδισμένος του real estate από την πανδημία

Tα logistics, ο μεγάλος κερδισμένος του real estate από την πανδημία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρωταγωνιστή της περιόδου της πανδημίας, αλλά και μετά το πέρας αυτής, εξελίσσεται ο κλάδος των logistics, καθώς έχει πλέον επιστρέψει στην περίοδο που βρισκόταν στο απόγειο του προηγούμενου κύκλου ανόδου της αγοράς ακινήτων, δηλαδή πριν από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. 

Οπως υποστήριξε ο κ. Χρήστος Κάκκαβας, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων/αγορών κεφαλαίου για λογαριασμό της JLL-Αθηναϊκής Οικονομικής, σήμερα κάθε νέος χώρος logistics της τάξεως των 20.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα, καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση για τέτοια ακίνητα, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Ετσι, τόσο οι αξίες όσο και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά, μειώνοντας κατά πολύ και το επενδυτικό ρίσκο. «Κάποτε το ρίσκο ήταν υψηλό και αντίστοιχα υψηλές και οι αποδόσεις. Σήμερα, αυτό έχει αλλάξει και ένα κτίριο που προσέφερε απόδοση 11% πριν από λίγα χρόνια έχει φτάσει σήμερα να αποδίδει 8% σε ετήσια βάση, δείγμα της σταδιακής ωρίμανσης της αγοράς, χάρις στη συνεχή ανάπτυξη του τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάκκαβας.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η στροφή των επενδυτών προς την κατηγορία των αποθηκευτικών κέντρων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά αντιθέτως αποτελεί μια τάση, η οποία παρατηρείται κατά κόρον και στο εξωτερικό. 

Ωστόσο, ο κ. Κάκκαβας ως αρνητικό έθεσε ότι στην Αττική και γενικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κτίρια αειφορίας, που συνδυάζουν βιωσιμότητα με μεγάλους χώρους αποθήκευσης,

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλειο Ζεϊμπέκη, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Logistics, η πρώτη μεγάλη έξαρση στα logistics ξεκίνησε λίγο μετά τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού, με τα δύο βασικά στοιχεία της να είναι η υπερβολική ζήτηση στα τρόφιμα και οι ελλείψεις στα παραφαρμακευτικά προϊόντα. Κατά τον ίδιο, από τις 18 Μαρτίου υπήρξε μια έκρηξη παραγγελιών στο Διαδίκτυο με την παράλληλα αύξηση της τηλεργασίας, ενώ μετά υπήρξε πίεση για προϊόντα παιχνίδια και γυμναστηρίου. 

Εκτίμηση του κ. Ζεϊμπέκη αποτελεί ότι το 2021 θα είναι δύσκολο για τον κλάδο του εφοδιασμού, με θέματα όπως η οργάνωση και η άμεση παράδοση των προϊόντων να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ θα υπάρξουν ανοιχτά μέτωπα μέχρι να υπάρχει κανονική ροή στην εξυπηρέτηση πελατών.

Οσον αφορά την επόμενη τάση στον κλάδο, η οποία θα δημιουργήσει και νέες ανάγκες στην αγορά ακινήτων, ο κ. Ζεϊμπέκης στάθηκε στη ζήτηση για μικρούς αποθηκευτικούς χώρους έως 800 τ.μ. κοντά στον ιστό της πόλης, όπως για παράδειγμα στον Βοτανικό.

Αντίστοιχα, ο κ. Βασίλης Καρακουλάκης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του FDL Group, τόνισε ότι «δεν θα μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς επενδύσεις στα logistics», καθώς «η αυξημένη ζήτηση είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει και χρειάζονται αυτοματισμοί, γιατί όσο μεγάλες και να είναι οι αποθήκες δεν θα αντέξουν χωρίς μηχανοργάνωση και αυτοματοποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακουλάκη, «η τάση είναι φανερά προς την κατεύθυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου και, πλέον, οι εταιρείες προετοιμάζονται καλύτερα, ωστόσο δεν μπορούμε να περιμένουμε την αντοχή σε τόσο μεγάλη ζήτηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή