ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα οι αποφάσεις των S&P και DBRS για την Ελλάδα

Σήμερα οι αποφάσεις των S&P και DBRS για την Ελλάδα

Εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευθούν οι εκθέσεις των Standard & Poor’s και DBRS για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, οι πρώτες από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι ανακοινώσεις των δύο διεθνών οίκων αξιολόγησης, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα εμπεριέχουν εκπλέξεις, καθώς εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο S&P παρέχει στη χώρα μας την αξιολόγηση «ΒΒ-» με σταθερό outlook και ο DBRS την αξιολόγηση «ΒΒ Low» με επίσης σταθερό outlook.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, έναν μόλις μήνα μετά το χτύπημα της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο ο S&P όσο και ο DBRS είχαν υποβαθμίσει το outlook της αξιολόγησης από «θετικό» σε «σταθερό», επικαλούμενοι τους κινδύνους από τον ιό.

Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν αναμένονται αλλαγές, με τους δύο οίκους να διατηρούν αμετάβλητη την αξιολόγηση και τις προοπτικές του κρατικού αξιόχρεου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιολογήσεις των S&P και DBRS -όπως και των Moody’s, Fitch- θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς λαμβάνονται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.