Η πανδημία «ξηλώνει» τις ελληνικές εξαγωγές ρούχων

Η πανδημία «ξηλώνει» τις ελληνικές εξαγωγές ρούχων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα δεδομένα εν μέσω κορωνοϊού επέφεραν μείζον πλήγμα στις εξαγωγές των επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου. Ισχυρότερο το πλήγμα για τα ελληνικά brands, πιο ήπιες οι επιπτώσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ιδιωτικής ετικέτας(private label). Οι εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων κατέγραψαν πτώση 29% στο οκτάμηνο έως τον Αύγουστο, στα 490 εκατ. ευρώ, από 692 εκατ. ευρώ του 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ). Να σημειωθεί ότι το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 καταγράφηκε μείωση τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα.

Παρόμοια με την πορεία των εξαγωγών ήταν η κατάσταση και στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο οκτάμηνο τόσο οι πωλήσεις χονδρικής όσο και λιανικής παρουσίασαν πτώση. Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμάνθηκε σε ποσοστό 30%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 22%.

Το κλείσιμο των καταστημάτων  λιανικής στις περισσότερες αγορές επηρέασε αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές. Το τρίμηνο  Μαρτίου – Μαΐου ήταν το χειρότερο, ενώ το διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο η κάμψη συνεχίστηκε σε μικρότερο βαθμό.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι μεγαλύτερο πλήγμα στις εξαγωγές δέχθηκαν τα ελληνικά brands. Αντίθετα η μείωση των αμιγώς εξαγωγικών επιχειρήσεων private label κινήθηκε σε πολύ μικρότερο ποσοστό.

Μειωμένες κατά 7,5% ήταν οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ανήλθαν σε 256 εκατ. ευρώ. Επίσης σημαντικά μειωμένες ήταν οι εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού που το πρώτο οκτάμηνο του 2020 κατέγραψαν μείωση 27% και ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν μείωση 24% το πρώτο οκτάμηνο του 2020. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 970 εκατ. ευρ έναντι 1.275 εκατ. ευρώ του 2019.

Μείωση παρατηρείται και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν μειωμένες κατά 21% στο οκτάμηνο, ενώ της κλωστοϋφαντουργίας κατά 9,2%. Συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α’ οκτάμηνο το 2020 ανήλθε σε 1.578 εκατ. ευρώ έναντι 1.990 εκατ. ευρώ το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή