ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πανδημία «ξηλώνει» τις ελληνικές εξαγωγές ρούχων

Η πανδημία «ξηλώνει» τις ελληνικές εξαγωγές ρούχων

Τα νέα δεδομένα εν μέσω κορωνοϊού επέφεραν μείζον πλήγμα στις εξαγωγές των επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου. Ισχυρότερο το πλήγμα για τα ελληνικά brands, πιο ήπιες οι επιπτώσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ιδιωτικής ετικέτας(private label). Οι εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων κατέγραψαν πτώση 29% στο οκτάμηνο έως τον Αύγουστο, στα 490 εκατ. ευρώ, από 692 εκατ. ευρώ του 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ). Να σημειωθεί ότι το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 καταγράφηκε μείωση τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα.

Παρόμοια με την πορεία των εξαγωγών ήταν η κατάσταση και στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο οκτάμηνο τόσο οι πωλήσεις χονδρικής όσο και λιανικής παρουσίασαν πτώση. Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμάνθηκε σε ποσοστό 30%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 22%.

Το κλείσιμο των καταστημάτων  λιανικής στις περισσότερες αγορές επηρέασε αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές. Το τρίμηνο  Μαρτίου – Μαΐου ήταν το χειρότερο, ενώ το διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο η κάμψη συνεχίστηκε σε μικρότερο βαθμό.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι μεγαλύτερο πλήγμα στις εξαγωγές δέχθηκαν τα ελληνικά brands. Αντίθετα η μείωση των αμιγώς εξαγωγικών επιχειρήσεων private label κινήθηκε σε πολύ μικρότερο ποσοστό.

Μειωμένες κατά 7,5% ήταν οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ανήλθαν σε 256 εκατ. ευρώ. Επίσης σημαντικά μειωμένες ήταν οι εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού που το πρώτο οκτάμηνο του 2020 κατέγραψαν μείωση 27% και ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν μείωση 24% το πρώτο οκτάμηνο του 2020. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 970 εκατ. ευρ έναντι 1.275 εκατ. ευρώ του 2019.

Μείωση παρατηρείται και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν μειωμένες κατά 21% στο οκτάμηνο, ενώ της κλωστοϋφαντουργίας κατά 9,2%. Συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α’ οκτάμηνο το 2020 ανήλθε σε 1.578 εκατ. ευρώ έναντι 1.990 εκατ. ευρώ το 2019.