Η Τουρκία ξορκίζει τα capital controls

Η Τουρκία ξορκίζει τα capital controls

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τουρκικών τραπεζών έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας, Μπεράτ Αλνταϊράκ, ο οποίος παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής capital controls.

Η τουρκική οικονομία, τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται σ’ ένα σπιράλ έντονων καθοδικών πιέσεων, οι οποίες αφορούν την αδύναμη ανάκαμψη, την κατάρρευση της λίρας, καθώς και την εκροή κεφαλαίων, αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όλες αυτές οι προκλήσεις, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού, έχουν οδηγήσει σε ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες για κεφαλαική στήριξη των τραπεζών, οι οποίες συν τοις άλλοις καλούνται να αντιμετωπίσουν και τη φυγή καταθέσεων.

Άλλωστε, αρκετα νοικοκυριά και αρκετές επιχειρήσεις επιλέγουν να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία στον πάντα ασφαλή και σταθερό χρυσό, όπως υποδηλώνει η ραγδαία εκτίναξη της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο στην Τουρκία. 

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα» ξεκαθάρισε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς από το πρακτορείο Bloomberg για το ενδεχόμενο επιβολής capital controls. 

Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια περί κεφαλαιακών περιορισμών αιωρούνται πάνω από την τουρκική οικονομία εδώ και αρκετούς μήνες. Μάλιστα, ο κλοιός γύρω από την Άγκυρα σφίγγει περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη και τα σενάρια περί προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο μεταξύ, σήμερα, η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά ακόμη 1,37%, βουλιάζοντας στις 8,1905 λίρες ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και στην ισοτιμία λίρας – ευρώ, η οποία διολίσθησε στις 9,6849 λίρες ανά ευρώ.

Ο νέος γύρος πιέσεων προς την λίρα αποδίδεται στην πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει στο 10,25% το βασικό επιτόκιο, αγνοώντας τα ανησυχητικά σημάδια του καλπάζοντος πληθωρισμού και της καταβαράθρωσης του νομίσματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή