Μεγάλη μείωση στην παραγωγή κρασιού

Μεγάλη μείωση στην παραγωγή κρασιού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη από τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς να λησμονούμε και τον αντίκτυπο της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών, είναι και το κρασί σε διεθνή κλίμακα. Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) εκτιμά πως η παγκόσμια παραγωγή κρασιού θα παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών φέτος, εξαιτίας αφενός των χαμηλών όγκων των χωρών της Λατινικής Αμερικής, αφετέρου των ανώτατων ορίων παραγωγής που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συν τοις άλλοις, λόγω της πανδημίας παρατηρείται και μειωμένη ζήτηση με επακόλουθο την πτώση των πωλήσεων, ανέφερε το πρακτορείο Ρόιτερς. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχικές προσεγγίσεις του για το 2020 ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) εκτιμούσε την παγκόσμια παραγωγή κρασιού μεταξύ 253,9 εκατομμυρίων εκατόλιτρων και 262,2 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (mhl), με μέση εκτίμηση στα 258 εκατομμύρια εκατόλιτρα (mhl).

Αξίζει να αναφερθεί πως το 2020 θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η παγκόσμια παραγωγή κρασιού θα κινηθεί κάτω από τον μέσο όρο. Μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2018, η παγκόσμια οινική παραγωγή είχε πλησιάσει τα ιστορικά υψηλά της επίπεδα, όπως ανέφερε ο Οργανισμός, ο οποίος έχει την έδρα του στη γαλλική πρωτεύουσα. Βέβαια, «αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει απαραιτήτως να θεωρείται κακή είδηση για τον τομέα του οίνου, δεδομένου του τρέχοντος πλαισίου, όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία δημιουργούν υψηλό βαθμό μεταβλητότητας και αβεβαιότητας στην παγκόσμια αγορά», σημειώνει στη σχετική έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αμπελώνες επωφελήθηκαν από τις επικρατούσες ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Παρά το γεγονός αυτό, η παραγωγή παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο και αυτό διότι τόσο οι παραγωγοί όσο και οι επιμέρους εθνικές κυβερνήσεις περιόρισαν την παραγωγή για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές επιπτώσεις από την πανδημία, διευκρίνισε ο OIV. Ειδικότερα, στη Γαλλία οι παραγωγοί καμπανίτη οίνου, δηλαδή σαμπάνιας, συμφώνησαν να συλλέξουν περίπου 20% λιγότερα σταφύλια φέτος, με το σκεπτικό να ανακάμψουν από τις μειωμένες λόγω κορωνοϊού πωλήσεις. Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου, πάντως, προσδοκά πως η παραγωγή των κρατών της Ε.Ε., στα οποία συγκαταλέγονται οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί οίνου στον κόσμο, δηλαδή Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, θα ανέλθει φέτος στα 159 εκατομμύρια εκατόλιτρα (mhl), αυξημένη κατά 5% σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, θα είναι κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Αναφέρεται πως το ένα εκατόλιτρο ισοδυναμεί με 133 τυποποιημένες φιάλες κρασιού.

Στο νότιο ημισφαίριο, τώρα, η συνολική παραγωγή του 2020 εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά 8% συγκριτικά με το 2019, φθάνοντας τα 49 mhl, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στην Αργεντινή (-17% από το 2019), τη Χιλή (-13%) και την Αυστραλία (-11%). Εν κατακλείδι, στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις τοποθετούν την παραγωγή οίνου στα 24,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα (mhl), όπερ σημαίνει αύξηση 1% σε σύγκριση με το 2019. Πάντως, ίσως η πρόβλεψη να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, αφότου υπάρξουν νέα στοιχεία για τις σοβαρές καταστροφές αμπελουργικών εκτάσεων στις περιοχές Νάπα και Σονόμα της Καλιφόρνιας εξαιτίας των εκτεταμένων πυρκαγιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή