Κατά 1,2 δισ. αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών, επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο

Κατά 1,2 δισ. αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών, επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση των καταθέσεων κατά 1,2 δισ. ευρώ περίπου σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά περικόπτουν τις δαπάνες τους και διακρατούν τη ρευστότητα που διοχετεύεται στην οικονομία μέσω των προγραμμάτων στήριξης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, με βάση τα οποία οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 153,1 δισ. ευρώ από 151,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. 

Η αύξηση των καταθέσεων κατά 1,2 δισ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι καταθέσεις των οποίων στις τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 877 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 32,9 δισ. ευρώ έναντι 32 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019, η άνοδος φτάνει το 33,2%, έναντι αύξησης 25,9% τον Αύγουστο και 24,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Η ενισχυμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων αποδίδεται στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και η ρευστότητα με τη μορφή κεφαλαίων κίνησης, αλλά και στη μείωση των δαπανών.

Αυξημένες κατά 283 εκατ. ευρώ ήταν και οι καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά, καταγράφοντας άνοδο κατά 5,4% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η αποταμίευση όπως αυτή καταγράφεται στα υπόλοιπα που υπάρχουν σε προθεσμιακές καταθέσεις ήταν μειωμένη κατά 364 εκατ. ευρώ, καθώς η πλειοψηφία των νοικοκυριών κρατάει τα λιγοστά ρευστά διαθέσιμα σε λογαριασμούς άμεσης ανάλωσης, δηλαδή σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα σε προθεσμιακές καταθέσεις υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο στα 39,2 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα των λογαριασμών ταμιευτηρίου ανήλθαν σε 62,5 δισ. ευρώ. 

Στην αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων βοηθάει και η αύξηση της χρηματοδότησης. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν ανοίξει την κάνουλα του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, ο ρυθμός χρηματοδότησης των οποίων ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 7,5% σε ετήσια βάση έναντι 6,5% τον Αύγουστο, με τους βασικούς κλάδους της οικονομίας να εμφανίζουν αύξηση της πιστωτικής επέκτασης. Τροχοπέδη παραμένει η χρηματοδότηση των νοικοκυριών που εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, δηλαδή στο -2,5%, καθώς η άνοδος της ανεργίας αναστέλλει κάθε διάθεση για καταναλωτικές δαπάνες ή δανεισμό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή