ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ ανάκαμψης για τις ΗΠΑ – Στο +33,1% το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

Ρεκόρ ανάκαμψης για τις ΗΠΑ – Στο +33,1% το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

Ρεκόρ ανάκαμψης εμφάνισε η αμερικανική οικονομία, η οποία στο γ’ τρίμηνο του 2020 εκτινάχθηκε στο +33,1% του ΑΕΠ, χάρη στο γενναίο δημοσιονομικό πακέτο της κυβέρνησης. Μάλιστα, πρόκειται για την υψηλότερη ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ από το 1947, όταν και πρωτοξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια και εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 33,1%, αναπληρώνοντας εν μέρει την ύφεση – ρεκόρ του β’ τριμήνου, η οποία είχε φθάσει στο εντυπωσιακό 31,4%.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 7,4% έναντι βουτιάς 9% στο β’ τρίμηνο του 2020.

Πάντως, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν έως ότου καλύψουν πλήρως το χαμένο έδαφος και επανέρθουν σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. 

Άλλωστε, η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και η παγκόσμια επέλαση του β’ κύματος του ιού είναι αρκετά πιθανό να υπονομεύσουν τις προοπτικές της οικονομίας, ιδίως εφόσον επιβληθούν και νέα lockdowns.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τα σημερινά στοιχεία αναμένεται να καταστούν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα τα εντάξει στο αφήγημα για τα οικονομικά κατορθώματα της κυβέρνησής του. Κι όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν την προεδρική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε και τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, ο αριθμός των οποίων υποχώρησε σε 751.000 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Οκτωβρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.