Στροφή υπέρ του Μπάιντεν έκαναν οι επενδυτές στη Wall Street

Στροφή υπέρ του Μπάιντεν έκαναν οι επενδυτές στη Wall Street

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μεγάλο διάστημα οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανησυχούσαν σε μεγάλο βαθμό τη Wall Street. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι μεν φοβούνταν την εξέλιξη της αλλαγής προεδρίας στον Λευκό Οίκο σε περίπτωση που χάσει ο κ. Τραμπ και αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.Οι δε σκιαγραφούσαν με ιδιαιτέρως μελανά χρώματα το μέλλον ύστερα από ενδεχόμενη νίκη των Δημοκρατικών, θεωρώντας ότι η αυστηρή οικονομική πολιτική θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών. 

Δεδομένα

Με αυτά τα δεδομένα, για μεγάλο διάστημα η Wall Street φαινόταν να προκρίνει την επανεκλογή του κ. Τραμπ. Οπως σχολιάζει η Deutsche Welle, το αποτύπωμα της προεδρίας του στις χρηματαγορές δεν ήταν άλλωστε κακό, καθώς, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος δείκτης της Αμερικής, ο S&P 500, σημείωσε άνοδο 50% ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Οι δε Dow Jones και Nasdaq κατέρριπταν επίσης το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

Βέβαια, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να πλήττεται από τον κορωνοϊό, με τον νυν πρόεδρο να μην έχει καταφέρει να συγκρατήσει την εξάπλωση της πανδημίας. Επίσης δεν έχει κάνει ακόμη κάποια μνεία για το δεύτερο αναπτυξιακό πακέτο, με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι επενδυτές αλλά και ψηφοφόροι να εμφανίζονται πρόθυμοι να υποστηρίξουν τον νυν πρόεδρο. 

«Οι αγορές δεν στοιχηματίζουν πλέον απλά στον Μπάιντεν, αλλά πραγματικά ελπίζουν στη νίκη των Δημοκρατικών», σχολιάζει στην DW ο Νάιτζελ Γκριν, ιδρυτής και επικεφαλής της συμβουλευτικής deVere Group. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών της μάλλον «συντηρητικής» Wall Street. Ο κ. Γκριν προσθέτει σε δηλώσεις του στην DW ότι «κανονικά μια νίκη των Δημοκρατικών συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες για τις αγορές, αλλά στις μέρες μας τίποτα δεν είναι κανονικό».

Οι επενδυτές χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια, σχολιάζει από την πλευρά του ο Κρις Μάγερς, επικεφαλής της Signum Global Advisors. «Οι άνθρωποι έχουν απλώς εξαντληθεί», επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR. 

Αποφάσεις

Μπορεί οι χρηματαγορές να σημείωσαν κατά διαστήματα νέα ρεκόρ, αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης του Τραμπ «έχει ξινίσει» τη Wall Street, όπως λέει. «Είναι δύσκολο να λάβεις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποφάσεις για μετακίνηση κεφαλαίων, όταν δεν γνωρίζεις ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Λευκού Οίκου». 

Οπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η DW, οι επενδυτές στοχεύουν τώρα στο λεγόμενο blue wave, το μπλε κύμα. Το σενάριο αυτό θέλει τους Δημοκρατικούς όχι απλά να κερδίζουν την προεδρία, αλλά να ανακαταλαμβάνουν και τη Γερουσία. Στην περίπτωση αυτή, θα είχαν το έλεγχο τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του συνόλου του Κογκρέσου, γεγονός που θα βοηθούσε στην επιτάχυνση των αποφάσεων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Οπως επισημαίνει ο κ. Γκριν, για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να δεχθούν ακόμη και την αύξηση της φορολογίας αλλά και την ενισχυμένη ρύθμιση των αγορών. Μια πιο συνεπής και αξιόπιστη πολιτική σε συνάρτηση με μια ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της έντασης με την Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να εξισορροπήσει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Επιπλέον, το αναπτυξιακό πακέτο του κ. Μπάιντεν, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρατικών επενδύσεων, θα μπορούσε να συμβάλει στην αναθέρμανση της οικονομίας. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγούσε μακροπρόθεσμα και πάλι σε άνοδο του χρηματιστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή