Η διπλή «καταιγίδα» που απειλεί το ρωσικό ρούβλι

Η διπλή «καταιγίδα» που απειλεί το ρωσικό ρούβλι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών υποχωρεί το ρωσικό νόμισμα, το οποίο βρίσκεται ενώπιον μίας διπλής απειλής. Αυτή του πετρελαίου και αυτή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. 

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νομισματικός εκτροχιασμός, κάτι το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην περίπτωση της τουρκικής λίρας.

Ωστόσο, η πραγματικότητα φαίνεται ότι απέχει παρασάγγας από τις εκτιμήσεις της Μόσχας. Μέχρι στιγμής, από τις αρχές του 2020, το ρούβλι έχει απολέσει το 23% της αξίας του και συγκαταλέγεται στα αναδυόμενα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις.

Σήμερα, χαρακτηριστικά, υποχώρησε κατά ακόμη 1,3% και διολίσθησε στα 93,80 ρούβλια ανά ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014. Αντίστοιχες είναι οι πιέσεις και έναντι του δολαρίου, καθώς κατέγραψε πτώση στα 80,54 ρούβλια, όχι μακριά από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αιτία της κατακρήμνισης του ρωσικού νομίσματος οφείλεται αφενός στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, κάτι το οποίο στερεί πολύτιμα έσοδα στο ρωσικό κράτος, αφετέρου στις αυριανές εκλογές των ΗΠΑ.

Εφόσον νικητής αναδειχθεί ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος των Δημοκρατικών, δεν αποκλείεται η Ουάσιγκτον να προβεί στην επιβολή νέου γύρου κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές, κατά τις οποίες ο νυν πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορήθηκε για «soft» στάση έναντι της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, βέβαια, στο καθοδικό σπιράλ του ρωσικού νομίσματος συμβάλει και η πανδημία του κορωνοϊού, με την αχανή χώρα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την αυξητική τάση των κρουσμάτων. Μόνο τη Δευτέρα, καταγράφηκαν πάνω από 18.000 νέα περιστατικά, καθώς και 238 θάνατοι.

Προς ώρας, η ρωσική κυβέρνηση ξορκίζει την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως είχε συμβεί την άνοιξη. Ωστόσο, με την κατάσταση να λαμβάνει δραματική τροπή τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, οι αναλυτές δεν αποκλείουν ένα νέο ρωσικό lockdown, με απρόβλεπτες συνέπειες στην εξέλιξη του ΑΕΠ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή