Η Volkswagen επενδύει στην Αστυπάλαια

Η Volkswagen επενδύει στην Αστυπάλαια

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναυσμα για διεύρυνση των επενδύσεων του γερμανικού ομίλου Volkswagen Group στην Ελλάδα φιλοδοξεί η κυβέρνηση να αποτελέσει το πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονόμησης με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα της Αστυπάλαιας, για το οποίο θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας αύριο Τετάρτη. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Τετάρτη θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 10 το πρωί στην εκδήλωση για την πράσινη, καινοτομική επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια. Τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της, Herbert Diess.

Η Volkswagen, ύστερα από αρκετούς μήνες προεργασίας μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, κατέληξε στην επιλογή της Αστυπάλαιας προκειμένου να υλοποιήσει το project Green & Sustainable Island. Το έργο επιμερίζεται σε φάσεις και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση όλων των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα, την παροχή γενναίων κινήτρων –πέραν αυτών που ούτως ή άλλως έχει θεσμοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση– για την αντικατάσταση των οχημάτων των κατοίκων από ηλεκτροκίνητα οχήματα και την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, η οποία θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό. Κατόπιν, θα «τρέξει» και το πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης στο νησί.

Από την ελληνική πλευρά διατυπώνεται αισιοδοξία ότι, εφόσον το project αυτό συνεχίσει να τρέχει με τους θετικούς ρυθμούς με τους οποίους ξεκίνησε, ενδέχεται να οδηγήσει και σε νέες επενδύσεις του γερμανικού ομίλου στη χώρα, κατά το μοντέλο που η Microsoft αποφάσισε να φέρει στην Ελλάδα regional data centers έχοντας αρχικά «τρέξει» πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακών εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Πρόκειται δηλαδή για μια σταδιακή προσέγγιση κατά την οποία οι δύο πλευρές διαπιστώνουν εάν και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να συνεργαστούν. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, την «πατρότητα» και την επιτυχή ολοκλήρωση του project με την Volkswagen πιστώνεται ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω επενδύσεις βασίζονται στη στρατηγική του γερμανικού ομίλου καθώς η Volkswagen ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση για τη μετάβασή της στην ηλεκτροκίνηση: εκτός από την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παράγει κυψέλες μπαταριών, κατασκευάζει υποδομές φόρτισης και παρέχει πράσινο ηλεκτρικό ρεύμα. Κάτι που θα κάνει και στην Αστυπάλαια. Σύμφωνα με σχέδια που έχει δημοσιοποιήσει ο γερμανικός όμιλος, μέχρι το 2025 θα επενδύσει σχεδόν 60 δισ. ευρώ σε μελλοντικές τεχνολογίες όπως η ηλεκτροκίνηση, η ψηφιοποίηση και η υβριδοποίηση. Από αυτά, τα 33 δισ. προορίζονται αποκλειστικά για την ηλεκτροκίνηση. Στην Κίνα, η VW επενδύει επιπλέον 15 δισ. ευρώ στην ηλεκτροκίνηση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να συνεισφέρουμε στον περιορισμό της αλλαγής του κλίματος και να εργαστούμε για την επίτευξη των στόχων μας με απόλυτη συνέπεια. Εμείς στη Volkswagen έχουμε την ευκαιρία και την ικανότητα να το κάνουμε. Γι’ αυτό η Volkswagen αναλαμβάνει δράση», είναι το μήνυμα του δρος Herbert Diess, πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen AG, στο site της πολυεθνικής.

Εκτιμά πως «η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας» και «για να μετριάσουμε τον αντίκτυπό της, είναι επιτακτική ανάγκη να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Volkswagen δηλώνει πως δεσμεύεται σαφώς στους στόχους του Παρισιού για το κλίμα. Σκοπός της, μέχρι το 2050, ολόκληρος ο όμιλος να είναι ουδέτερος στο ισοζύγιο ως προς το CO2 και αυτό περιλαμβάνει οχήματα, εγκαταστάσεις και διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται πως η Αστυπάλαια επελέγη έπειτα από αξιολόγηση περισσότερων ελληνικών νησιών από κλιμάκιο επιτελών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και πάντοτε σε διαβούλευση με τον κ. Κ. Φραγκογιάννη και τις κατά τόπους αρμόδιες αυτοδιοικητικές και άλλες αρχές.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή