Οι κάλπες που επηρεάζουν όλο τον κόσμο

Οι κάλπες που επηρεάζουν όλο τον κόσμο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εκλογή Τζο Μπάιντεν θα ισοδυναμούσε με κάτι διαφορετικό για την Ευρώπη; Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, στη Γηραιά Ηπειρο διεξαγόταν έντονη συζήτηση για τις πιθανές συνέπειες μιας αλλαγής στον Λευκό Οίκο. Ορισμένοι ήλπιζαν ότι η Ευρώπη θα ωφεληθεί ιδιαίτερα, εάν η Ουάσιγκτον επέστρεφε σε πιο ήρεμη εμπορική και εξωτερική πολιτική. Αλλοι, πάλι, προειδοποιούσαν πως δεν θα υπήρχε καμία σοβαρή αλλαγή, μιας και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εν γένει, και οι ΗΠΑ και η Γερμανία ειδικότερα, θα διατηρούσαν τις ριζικά αντικρουόμενες θέσεις τους σε ορισμένα ζητήματα.

Φυσικά και μία δυνητική αλλαγή δεν θα σήμαινε την επιστροφή στις θεωρούμενες από ορισμένους «παλιές καλές μέρες» των αμερικανο-ευρωπαϊκών σχέσεων της δεκαετίας του 1990. Ο Τζο Μπάιντεν, με δεδομένη την ενίσχυση της Κίνας, θα συνέχιζε να δίνει έμφαση στη Νοτιοανατολική Ασία. Επίσης, ίσως ακολουθούσε εμπορική πολιτική εστιασμένη κυρίως στη διατήρηση θέσεων εργασίας εντός συνόρων παρά στο να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες, απελευθερώνοντας το εμπόριο περαιτέρω.

Τα φλέγοντα ζητήματα, που ποικίλλουν από την προστασία των δεδομένων έως τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών και τη διαμάχη για τις επιδοτήσεις Airbus – Boeing, θα παραμείνουν. Παρά ταύτα, η ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν θα σημάνει αλλαγές ουσίας στις σχέσεις με την Ε.Ε. και τη Γερμανία. Η Ε.Ε., η μεγαλύτερη εξαγωγέας στον κόσμο, θα ευεργετηθεί από μία πιο ήπια εμπορική πολιτική. Πέρυσι, οι επιθετικές απρόβλεπτες τακτικές των ΗΠΑ οδήγησαν σε αναδίπλωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών της μεταποίησης διεθνώς και σε επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από το 2,1% στην αρχή του έτους στο μόλις 0,2% στο τέλος του. Ενδέχεται ο Τζο Μπάιντεν, αντί να απειλεί ομοίως φίλους και εχθρούς, να αναζητήσει να χαράξει μαζί με την Ευρώπη κοινή στάση έναντι της Κίνας. Επιπλέον, δεδομένου ότι θεωρείται υπέρμαχος των διεθνών και πολυμερών θεσμών, η Ευρώπη θα περιμένει υπό την προεδρία του να επιλυθούν έως ένα βαθμό οι διαφορές της με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Αλλωστε, η ίδια η Ε.Ε. είναι ένας πολυμερής θεσμός και η ευημερία της εδράζεται στο παγκόσμιο εμπόριο και στους κανόνες τους. Ισως, λοιπόν, υπό το πρίσμα αυτό ο Τζο Μπάιντεν να άρει τα εμπόδια στην τοποθέτηση νέων αξιωματούχων στα όργανα διαιτησίας του ΠΟΕ, αλλά και να καταστεί δυνατή η εξέταση μιας διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας Βρυξελλών – Ουάσιγκτον. Εν κατακλείδι, οι Βρυξέλλες θα ανέμεναν από τον νέο Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ να ασκήσει τη δέουσα επιρροή στη Βρετανία, ούτως ώστε μετά την έξοδό της από την Ε.Ε. να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για να παραμείνουν τα επίγεια σύνορα της Ιρλανδίας ανοικτά.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της επενδυτικής Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή