Μέτρα στήριξης 1,25 δισ. ευρώ για εργαζομένους και ανέργους

Μέτρα στήριξης 1,25 δισ. ευρώ για εργαζομένους και ανέργους

μέτρα-στήριξης-125-δισ-ευρώ-για-εργαζομέ-561146365

Ενα μείγμα ενισχυμένων μέτρων με αιχμή την αύξηση της ειδικής επιδότησης στους εργαζομένους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης, εντός του Νοεμβρίου, στα 800 ευρώ, επιχειρεί η κυβέρνηση για να στηρίξει οικονομικά εργαζομένους και ανέργους, διατηρώντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19. Το συνολικό κόστος των προωθούμενων μέτρων, με βάση την εξειδίκευση στην οποία προχώρησαν, αμέσως μετά την ανακοίνωση του γενικευμένου lockdown από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εκτιμάται σε πάνω από 1,25 δισ. από τα συνολικά 3,3 δισ. ευρώ του συνολικού νέου αυτού 
πακέτου ενίσχυσης.

Αναλυτικά, τα μέτρα που θα ισχύσουν εντός του Νοεμβρίου είναι:

• Προσωρινή αναστολή συμβάσεων σε εργαζομένους επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το Δημόσιο καλύπτει για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αναλογικά, και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 675 εκατ. ευρώ, μόνο για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ προστίθενται επιπλέον 215 εκατ. ευρώ καθώς η ειδική αποζημίωση αυξάνεται από 534 σε 800 ευρώ. Τα συναρμόδια υπουργεία μάλιστα, βλέποντας χθες, πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, αυξημένη κινητικότητα προσλήψεων στο σύστημα «Εργάνη», έθεσαν ως προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος, ο εργαζόμενος να έχει προσληφθεί έως τις 4 Νοεμβρίου. Οπως ξεκαθάρισε, δε, η γενική γραμματέας Εργασίας Αννα Στρατινάκη, οι εργαζόμενοι θα λάβουν από τις 7 Νοεμβρίου έως και το τέλος του μήνα ποσό της τάξης των 640 ευρώ από το Δημόσιο (αναλογικά με τα 800 ευρώ για 30 ημέρες), ενώ για την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου κατά την οποία εργάστηκαν, θα λάβουν από τον εργοδότη τους το αναλογικό ποσό, με βάση τον μισθό τους. Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζομένους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί. Οι αιτήσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων θα γίνουν κατά τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα, με τις πληρωμές να έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

• Για τους εργαζομένους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 
27 εκατ. ευρώ.

• Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

• Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες. Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.

• Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά περίπου 130.000 ανέργους του ΟΑΕΔ, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Το κόστος υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ.

• Εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στην κύρια κατοικία τους, αλλά και στη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή