Χρηματιστήριο: Βγάζει άμυνες στο lockdown

Χρηματιστήριο: Βγάζει άμυνες στο lockdown

Ελεγχόμενες πιέσεις εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να αντιδράσει με εξαιρετική ψυχραιμία στην είδηση περί νέου lockdown στη χώρα.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεγχόμενες πιέσεις εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να αντιδράσει με εξαιρετική ψυχραιμία στην είδηση περί νέου lockdown στη χώρα. Κι αυτό, μάλιστα, χωρίς να έχει τη χείρα βοηθείας του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος εξακολουθεί να προβληματίζει, μη συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,35% και διαμορφώθηκε στις 588 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 583 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 590 μονάδες, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει το στενό εύρος των διακυμάνσεων. Σ’ αυτό συνέβαλε και ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος, ο οποίος μετά βίας ανήλθε στα 35 εκατομμύρια ευρώ, με το σύνολο των διακινηθέντων τεμαχίων να καθορίζεται στα 16 εκατομμύρια τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο πάντα εμπροσθοβαρής κλάδος των τραπεζών τέθηκε και πάλι στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τους πωλητές να στοχοποιούν αυτή τη φορά την Εθνική Τράπεζα, η οποία εμφάνισε απώλειες άνω του 4%. Κατά 2,71% υποχώρησε και η μετοχή της Alpha Bank. Αντίθετα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διατήρησε το ανοδικό momentum των τελευταίων ημερών, τερματίζοντας στο +0,40%. Η Eurobank δε, ενισχύθηκε κατά 1,01% και το 0,3091 ευρώ.

Στο ταμπλό, όπως μαρτυράει η τελική εικόνα, πωλητές και αγοραστές έδωσαν σκληρή μάχη, με το αποτέλεσμα να χαρακτήριζεται ως ισόπαλο. Από τη μία πλευρά, οι μετοχές των Viohalco και ΑΔΜΗΕ αυξήθηκαν άνω του 2%, ενώ από την άλλη πλευρά, οι απώλειες για τις μετοχές των Σαράντης και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 2,20%. Όσον αφορά τον ΟΤΕ, ο οποίος μείωσε την έκθεσή του στη Ρουμανία, μέσω της πώλησης της Telecom Romania, η μετοχή ενισχύθηκε ήπια κατά 1,06%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 3,26%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά σχεδόν 4% και τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει άνοδο κατά 3,25%.

Έβγαλε άμυνες το Χ.Α.

Η ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, παρά τη βαθιά οικονομική αβεβαιότητα και το νέο lockdown, καταφέρνει να βγάλει άμυνες και να διατηρήσει το τεχνικό όριο των 580 μονάδων, αποτρέποντας προς ώρα μια καθοδική κίνηση προς τις 560-550 μονάδες. Σ’ αυτό φέρεται να βοηθάει και η ανακοίνωση της άμεσης λήψης επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων, αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων.

Όμως, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία του ΑΕΠ, χωρίς να αποκλείεται ένας νέος κύκλος ύφεσης. Την ίδια ώρα, συνέπειες θα πρέπει να αναμένονται και στα δανειοδοτικά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Στο μεταξύ, εντός της ημέρας θα δημοσιευθεί και η αξιολόγηση του οίκου Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι η χώρα θα παραμείνει στο «Β1» με σταθερό outlook. Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται και η κατάθεση του τελικού σχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2021, καθώς οι νέες εξελίξεις είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν το οικονομικό επιτελείο στην επί τα χείρω αναθεώρηση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. 

Σταθεροποιητικά η Ευρώπη, απώλειες στις ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές εξακολουθούν να τελούν εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, παρότι σε μεγάλο βαθμό έχουν προεξοφλήσει την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν, απορρίπτοντας προς ώρας το σενάριο μιας μακράς πολιτικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού και η ένταξη της Ευρώπης σε νέο καθεστώς lockdown εντείνουν τις ανησυχίες για έναν δεύτερο γύρο οικονομικής ύφεσης, υπονομεύοντας ευρύτερα το επενδυτικό κλίμα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λίγο πριν το κλείσιμο, κινούνται σε σταθεροποιητικά επίπεδα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται στο -0,02% και τις 367 μονάδες. Μικρές διακυμάνσεις εμφανίζουν και οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο, όπου οι μεταβολές δεν ξεπερνούν το +/-0,5%. Όσον αφορά τη Wall Street, οι αμερικανικοί δείκτες παρουσιάζουν ήπιες απώλειες, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,49% και τον S&P 500 κατά 0,48%, βάζοντας φρένο στο ισχυρό μετεκλογικό ράλι.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή