«Ξεθωριάζει» ο χρυσός – Η Pfizer προκαλεί τριγμούς στα μέταλλα

«Ξεθωριάζει» ο χρυσός – Η Pfizer προκαλεί τριγμούς στα μέταλλα

Απώλειες άνω του 5% για το πολύτιμο μέταλλο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές απώλειες της τάξης του 5% καταγράφει η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τη δημοσίευση των πρώτων επιτυχημένων κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Pfizer.

Κι αυτό, μάλιστα, ενώ η τιμή του πολύτιμου μετάλλου βρισκόταν την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, ως απόρροια της υποχώρησης του δολαρίου και της ελπίδας για ένα νέο γύρο δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας είχαν οδηγήσει αρκετούς επενδυτές στην ασφαλή «αγκαλιά» του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αστάθειας και αβεβαιότητας.

Σήμερα, όμως, η είδηση ότι το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας παρέχει ανοσία κατά τουλάχιστον 90% στους ασθενείς, όπως προέκυψε από τις πρώτες κλινικές δοκιμές, έδωσε ισχυρή ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του χρυσού.

Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή των συμβολαίων χρυσού υποχωρεί, αυτή τη στιγμή, κατά 5,07% και διαμορφώνεται σε 1.852 δολάρια ανά ουγγιά, απομακρυνόμενη από το όριο των 2.000 δολαρίων.

Αντίστοιχου εύρους απώλειες εμφανίζουν και τα υπόλοιπα μέταλλα. Ενδεικτικά, η τιμή του ασημιού διολισθαίνει κατά 6,80% στα 23,9 δολάρια και η τιμή της πλατίνας κατά 5,03% στα 854 δολάρια. 

Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να δηλώνουν αισιόδοξοι για την αξία των μετάλλων. «Η οικονομία χρειάζεται αρκετή ακόμη βοήθεια, ενώ μόνο 50 εκατ. δόσεις εμβολίου θα είναι άμεσα διαθέσιμες» προειδοποιεί ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής της OANDA, ο οποίος δεν αποκλείει την επιστροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή