«Κορωνοπάρτι» στις αγορές: Σε υψηλό 8 μηνών η Ευρώπη, νέο ρεκόρ για Dow Jones

«Κορωνοπάρτι» στις αγορές: Σε υψηλό 8 μηνών η Ευρώπη, νέο ρεκόρ για Dow Jones

Πάνω από 4% τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών εκτινάχθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από την αισιόδοξη είδηση ότι το εμβόλιο της Pfizer παρέχει ανοσία κατά τουλάχιστον 90% έναντι του κορωνοϊού. 

Οι πρώτες κλινικές μελέτες, συγκεκριμένα, κατείδειξαν ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο εξασφαλίζει υψηλό ποσοστό ανοσίας, κάτι το οποίο αναπτερώνει τις παγκόσμιες ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Όπως ήταν φυσικό, οι παραπάνω ανακοινώσεις προκάλεσαν ντιλίριο ενθουσιασμού στις αγορές, με τους κλάδους των τραπεζών, της υγείας, των ταξιδιών, των μεταφορών και της διασκέδασης να καταγράφουν ισχυρά κέρδη, εν μέσω της προοπτικής για επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, χαρακτηριστικά, έκλεισε στο +4,06% και τις 381 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 4,94%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 4,67%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 7,57% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 5,43%. 

Παραμένουν οι επιφυλάξεις

Παρά το θετικό κλίμα, πάντως, ορισμένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, προειδοποιώντας για τις δομικές ανισορροπίες των εθνικών οικονομιών, οι οποίες προκλήθηκαν με αφορμή -ή και αιτία- τα μέτρα αντιμετώπισης της Covid-19.

«Πολλά από τα προβλήματα των αναπτυγμένων οικονομιών είναι πλέον δομικά. Ένα εμβόλιο δεν πρόκειται να αποτρέψει τη μεγάλη ανεργία, ως αποτέλεσμα των lockdowns» επεσήμανε ο Πολ Κρεγ, αναλυτικής της Quilter Investors. 

Άλλωστε, οι θετικές ειδήσεις της Pfizer επήλθαν εν μέσω του νέου γύρου lockdowns στις χώρες της Ευρώπης, με τις οικονομικές επιπτώσεις να θεωρούνται ήδη ευρείες, πλήττοντας με σφοδρότητα το ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- ΑΕΠ. 

Ιστορικά υψηλά σε Wall Street 

Εξίσου θετικό κλίμα διαμορφώνεται σήμερα και στη Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καταγράφοντας άλμα κατά 4,18% (1.183 μονάδες) και κατά 2,83% (99 μονάδες), αντίστοιχα. 

Όπως και στην Ευρώπη, μεγάλοι κερδισμένοι της ημέρας αναδεικνύονται οι κλάδοι του ταξιδιού, της εστίασης και των ξενοδοχείων. Δηλαδή, όσοι έχουν υποστεί δραματικές απώλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Αντίθετα, οι χαμένοι της ημέρας είναι οι κλάδοι της τεχνολογίας και των κατ’ οίκων υπηρεσιών, με τις απώλειες, για παράδειγμα, στη μετοχή της Zoom να υπερβαίνουν το 15%, καθώς ενδεχόμενη επιστροφή στην κανονικότητα θα περιορίσει τις προοπτικές περαίτερω ανάπτυξής τους.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή