Χρηματιστήριο: Διόρθωση με διατήρηση του τζίρου

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με διατήρηση του τζίρου

Κατοχύρωση των κερδών της Δευτέρας από τους επενδυτές

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πόδι από το γκάζι σήκωσαν σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προχωρώντας στην κατοχύρωση των χθεσινών κερδών, τα οποία επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα άνω των 650 μονάδων. Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας για την περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς, κατά πολλούς, θεωρείται και η βελτίωση της «εικόνας» των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε σήμερα με απώλειες της τάξης του 0,57% και διαμορφώθηκε στις 651,77 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 663 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 647 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου καταγράφηκαν διψήφια κέρδη, οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη ανήλθαν σε τέσσερις μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο τζίρος παρέμεινε -για δεύτερη διαδοχική ημέρα- σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 93,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από την αρχή της συνεδρίασης διακινήθηκαν περισσότερα από 65 εκατομμύρια τεμάχια -δείγμα άκρως θετικό για το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Από την πλευρά του, ο κλάδος των τραπεζών, παρά το χθεσινό +27%, δεν κατάφερε να διατηρήσει το ανοδικό momentum, καθώς παραδόθηκε και πάλι στις ορέξεις των πωλητών, με αποτέλεσμα να κλείσει με απώλειες άνω του 1,5%. Ενδεικτικά, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διολίσθησε κατά 8,81%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 3,24% και της Eurobank κατά 1,28%. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε άνοδο κατά 1,12%. 

Στο ταμπλό, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ξεχώρισε η μετοχή της Aegean, η οποία μετά το χθεσινό +30%, σήμερα έκλεισε στο +7,38%, λαμβάνοντας ώθηση από τις προοπτικές εξεύρεσης ενός αποτελεσματικού εμβολίου από την Pfizer. Κατά 5,66% ενισχύθηκε και η μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου από την HSBC στα 10,5 ευρώ (από 8 ευρώ). 

Στον αντίποδα, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων τέθηκαν οι μετοχές του Ελλάκτορα (-3,55%), του Fourlis (-2,67%) και της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (-1,94%). Από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Μυτιληναίου (-1,63%), των ΕΛΠΕ (1,78%), της Τέρνα Ενεργειακή (-1,83%) και του Γρ. Σαράντη (-1,72%).

Οι επόμενες κινήσεις 

Παρά τη σημερινή «οπισθοχώρηση», η οποία αποδίδεται στην προσπάθεια των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, είναι σαφές ότι οι εξελίξεις του εμβολίου αποτέλεσαν game changer για την ελληνική αγορά, δίνοντας μια σαφή προοπτική άρσης της παρούσας κατάστασης. Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι για να υπάρξει συνέχεια στην αντίδραση, απαιτείται και η συνεισφορά άλλων παραγόντων, όπως αυτός των τραπεζών.

Σε μεσοπρόθεσμο – μακροπρόθεσμο, μια ανοδική κίνηση προς τις 700-800 μονάδες προϋποθέτει την επίλυση του πάγιου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν βαρίδι στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Έτσι, μόνο εφόσον διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα καταφέρει να δει μια πειστική και βιώσιμη άνοδο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η στάση απέναντι στο μετοχικό κίνδυνο είναι πιθανό να βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα, στον βαθμό που οι αβεβαιότητες αρχίζουν να λιγοστεύουν. Όμως και πάλι, «θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να εδραιωθεί το κεκτημένο των 650 μονάδων, διαδικασία που θα απαιτήσει διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα 50 εκατομμύρια ημερησίως».

Άνοδος σε Ευρώπη, μικρά πρόσημα σε ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές το κλίμα παραμένει πανηγυρικό, μετά τις αισιόδοξες ανακοινώσεις της Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, εξέλιξη η οποία αναπτερώνει τις ελπίδες για επιστροφή στην ομαλότητα. Ωστόσο, μέχρι να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο, απαιτούνται ακόμη αρκετά βήματα, όπως σπεύδουν να προειδοποιήσουν οι επιστήμονες. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, λίγο πριν το κλείσιμο, ενισχύεται κατά 0,78% στις 383 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +0,51%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +1,56% και ο γαλλικός CAC 40 στο +1,50%. Μικτές τάσεις, αντίθετα, επικρατούν στην έναρξη της Wall Street, καθώς ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones αυξάνεται κατά 0,69%, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνουν κατά 0,08% και κατά 1,14% αντίστοιχα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή