Εργα εκσυγχρονισμού στα επιχειρηματικά πάρκα

Εργα εκσυγχρονισμού στα επιχειρηματικά πάρκα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανυπαρξία οργανωμένων πολεοδομικά επιχειρηματικών πάρκων, μία από τις παθογένειες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχει ως αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν τις βιομηχανίες και τη μεταποίηση να έχουν αναπτυχθεί ως επί το πλείστον εκτός σχεδίου και χωρίς υποδομές. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην Αττικοβοιωτία, όπου βρίσκεται το 45% του ΑΕΠ της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας, η γη που έχει πολεοδομηθεί, δηλαδή έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές, αντιστοιχεί μόλις στο 2,87% του συνόλου. 

Γι’ αυτό «απαιτείται η δημιουργία και υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων βιομηχανίας και εφοδιαστικής, που θα προσδιορίζει τις οργανωμένες και πολεοδομημένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Θα λαμβάνει υπόψη τις άτυπες συγκεντρώσεις μείζονος προτεραιότητας, οι οποίες, μέσω και εθνικής συγχρηματοδότησης, θα είναι δυνατόν να εξυγιανθούν», σημειώνει στην «Κ» ο Μανώλης Μπαλτάς, διευθύνων σύμβουλος της Redeplan, που λειτουργεί ως σύμβουλος φορέων όπως η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και επιχειρήσεων.  

Ο ίδιος τοποθετεί στα 750 εκατ. ευρώ το ύψος των συνολικών επενδύσεων που απαιτούνται για την εξυγίανση των άτυπων συγκεντρώσεων, δηλαδή των επιχειρηματικών πάρκων που έχουν αναπτυχθεί σε εκτός σχεδίου και χωρίς υποδομές περιοχές, με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντική περιβαλλοντική όχληση και να αυξάνεται το κόστος εγκατάστασης για τις επιχειρήσεις. «Από τα 750 εκατ. ευρώ, εκτιμούμε ότι ποσό της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να προέλθει από το Δημόσιο, το οποίο, εάν αναχθεί σε βάθος εικοσαετίας, περιορίζεται περίπου σε μόλις 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως», προσθέτει.  

Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την υπαγωγή των συγκεκριμένων επενδύσεων στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το γεγονός αυτό θα επέτρεπε την ταχύτερη εξυγίανση των υφιστάμενων άτυπων συγκεντρώσεων, δηλαδή τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών (οδικό δίκτυο, μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων κ.λπ.), που είναι υψηλού κόστους, απαιτώντας συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Η ένταξη, εξάλλου, των συγκεκριμένων επενδύσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί τη βέλτιστη εναλλακτική προκειμένου η εξυγίανση των άτυπων συγκεντρώσεων να μην «βαλτώσει» στη συνήθως χρονοβόρο διαδικασία της κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου στρατηγικής και στόχων. Υπολογίζεται ότι με πόρους του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης είχαν αναπτυχθεί 14 επιχειρηματικά πάρκα, ενώ αυτού του είδους οι επενδύσεις δεν ήταν εντάξιμες στα κοινοτικά προγράμματα που ακολούθησαν. Ως εκ τούτου, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματικών πάρκων που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια έχει στηριχθεί σε ιδιωτική χρηματοδότηση και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοδοτικά προβλήματα. 

Σήμερα στην περιοχή της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης των Οινοφύτων προχωράει η διαδικασία για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης, που θα συνοδευθεί με επενδύσεις ύψους 85 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δικτύων, μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων κ.λπ. Το έργο υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων με μετόχους την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τη ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. και την Goldair Cargo. Επίσης, βρίσκονται λίγο πριν από την έναρξη κατασκευής ή έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται επιχειρηματικά πάρκα στα Χανιά, στη Βαμβακιά Ελευσίνας, στον Ασπρόπυργο, στα Οινόφυτα και στην Ηγουμενίτσα. Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο ο ερευνητικός οργανισμός διαΝΕΟσις εκπονεί μελέτη για τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή