Απαραίτητο για τις ΗΠΑ ένα νέο πακέτο στήριξης

Απαραίτητο για τις ΗΠΑ ένα νέο πακέτο στήριξης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Oι επενδυτές διατείνονται πως λόγω των προοπτικών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού περιορίζονται οι πιθανότητες για νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά η βοήθεια δεν παύει να είναι αναγκαία για τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. Η ανακοίνωση του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου Pfizer ότι το εμβόλιό του είναι παραπάνω από 90% αποτελεσματικό στα τεστ συμπίπτει με το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας και οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων αντιπαρατίθενται για την κατάσταση της υγείας της αμερικανικής οικονομίας, ενόσω οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή την όποια πρόοδο στις μεταξύ τους συνομιλίες.

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, ασκούν πιέσεις για να καταρτιστεί καινούργιο πρόγραμμα 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου θα προβλέπεται αρωγή στις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με κύμα απολύσεων. Αλλά ο πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, αντιδρά, ισχυριζόμενος ότι το Κογκρέσο πρέπει να θέσει σε εφαρμογή μικρότερο πακέτο, το οποίο να είναι αυστηρά στοχευμένο στις επιπτώσεις της πανδημίας. «Εν γένει, θα πρέπει να υποθέσουμε πως οποιαδήποτε δέσμη μέτρων και αν προωθηθεί, το πιθανότερο είναι να μη φθάνει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, διότι οι κυβερνώντες θα επισημαίνουν ότι η οικονομία θα αποκατασταθεί», υπογραμμίζει ο Τζόναναθαν Γκόλαμπ, διευθυντής του τμήματος στρατηγικής μετοχών αμερικανικών ομίλων της Credit Suisse. Οι ειδήσεις για το εμβόλιο κυκλοφόρησαν αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν η πρώτη χώρα στην οποία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια την Κυριακή.

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων στη γερμανική ασφαλιστική Allianz, μητρική των επενδυτικών κεφαλαίων της Pimco, όπου προηγουμένως είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος, εφιστά την προσοχή στο ότι απαιτούνται ακόμη μέτρα στήριξης για να ελαχιστοποιήσουν τις οικονομικο-κοινωνικές επιπτώσεις του ιού. «Υπάρχει η τάση να διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι πλέον δεν χρειάζεται δημοσιονομική αρωγή, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος», ανέφερε στο Twitter. «Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης ακόμη και με το εμβόλιο, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι νέες πρωτοβουλίες να αφορούν την άσκηση πολιτικής παρά την κάλυψη αναγκών», παρατηρεί η Εστι Ντουέκ, διευθύντρια του τμήματος διεθνούς μακροστρατηγικής της Natixis Invstement Managers, προσθέτοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει αποδυναμωμένη.

Κατά τον Λάμαρ Βίλερ, δια-χειριστή χαρτοφυλακίου στη Villere & Co., ένα νέο πρόγραμμα αναθέρμανσης θα έδινε παράταση στο ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στο χρηματιστήριο, αν και η έλλειψή του τώρα δεν θα κατακρημνίσει τις μετοχές ή την εμπιστοσύνη τους, όπως είχε συμβεί πριν από τα νέα της Pfizer. Στις αρχές της εβδομάδας, οι συναλλασσόμενοι στράφηκαν σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα οι δείκτες να εκτιναχθούν σε πρωτοφανή επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για ένα επικείμενο εμβόλιο ενδεχομένως να προκαλέσουν άνοδο των επιτοκίων, διότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε καλυτέρευση της οικονομίας το 2021, όπως διευκρινίζει ο Τζαμπάζ Ματάι, διευθυντής του τμήματος στρατηγικής επιτοκίων ΗΠΑ στη Citigroup. Και προσθέτει: «Ούτως ή άλλως, μια δέσμη μέτρων θα ήταν ιδανική για να δημιουργηθεί μια γέφυρα ώστε να μεταβεί ασφαλώς η οικονομία στην επόμενη φάση».

Τέλος, όπως επισημαίνει η Ενγουατάι Μπαγιούγκανα, διευθύντρια στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Columbia Threadneedle, «οι κεφαλαιαγορές συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους, παρά το ότι η προοπτική νέων μέτρων μεταφέρεται για το 2021, ενώ το ύψος τους εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί από 500 δισεκατομμύρια έως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και όχι 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ζητούν οι Δημοκρατικοί».