Με τάμπλετ εφοδιάζονται οι επιθεωρητές εργασίας

Με τάμπλετ εφοδιάζονται οι επιθεωρητές εργασίας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικά θα μπορούν οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) να αποστέλλουν στους εργοδότες τα προβλεπόμενα έγγραφα μετά τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου, όπως το δελτίο ελέγχου και το ύψος του προστίμου που πιθανόν τους επιβάλλουν, μειώνοντας τη γραφειοκρατία αλλά και τα διοικητικά και οικονομικά βάρη της υπηρεσίας. Το υπουργείο Εργασίας προχωράει στον εξοπλισμό των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ με 500 τάμπλετ προκειμένου να αναβαθμίσει και να διευκολύνει την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού έργου τους. Παράλληλα, σχεδιάζει την ενίσχυση του προσωπικού. Να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ έχουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αδήλωτης, ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επερχόμενη αναβάθμιση του συστήματος σε «Εργάνη 2» θα επιτρέψει στους ελεγκτές τον ταχύτερο, ασφαλή, αποτελεσματικό και, κυρίως, επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων του εργαζομένου στην επιχείρηση την ώρα του ελέγχου. Παράλληλα, ο κάθε επιθεωρητής θα μπορεί επιτόπου να διαμορφώσει ηλεκτρονικά το δελτίο ελέγχου, εισάγοντας τα ευρήματά του τη στιγμή του ελέγχου και όχι με την επιστροφή στο γραφείο του. Ακολούθως, το δελτίο ελέγχου θα μπορεί να το στείλει ηλεκτρονικά στον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εργοδότη και όχι χειρόγραφα.  

Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι προσλήψεις προσωπικού στο ΣΕΠΕ. Ηδη, από τον Νοέμβριο 2019 έως το τέλος Μαΐου 2020 έχουν τοποθετηθεί 52 νέοι υπάλληλοι με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου κινητικότητας. Παράλληλα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ 53 νέων θέσεων (ΠΕ, ΤΕ) μόνιμου προσωπικού. Τέλος, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2021, έχουν εγκριθεί για το ΣΕΠΕ 7 θέσεις, ενώ μέσω του β΄ κύκλου κινητικότητας θα καλυφθούν επιπλέον 15 νέες θέσεις. Ετσι, συνολικά το διάστημα 2020-2021, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το ΣΕΠΕ θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή