Τρ. Πειραιώς: Στα τέλη Νοεμβρίου η απόφαση για τα CoCos

Τρ. Πειραιώς: Στα τέλη Νοεμβρίου η απόφαση για τα CoCos

Σήμερα η συνεδρίαση του SSM

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πληρωμή ή μη των CoCos (σ.σ. μετατρέψιμων ομολογιών σε μετοχές) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όπως γνωστοποίησε σήμερα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. 

Σύμφωνα με το διαθέσιμο χρονοδιάγραμμα, εντός της ημέρας θα συνεδριάσει το εποπτικό συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), το οποίο θα εξετάσει το αίτημα για πληρωμή του ετήσιου τόκου των CoCos σε μετρητά, ύψους περίπου 165 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ενιαίος Μηχανισμός θα υποβάλλει την εισήγησή του, η οποία θα εγκριθεί στο τέλος του μήνα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του SSM θα είναι αρνητική, λόγω των επιπτώσεων της καταβολής αυτής στα διαθέσιμα κεφάλαια της τράπεζας -ιδίως εν μέσω του αρνητικού περιβάλλοντος του κορωνοϊού.

Η εξέλιξη αυτή θα προλειάνει το έδαφος για την μετατροπή των ομολογιών του ΤΧΣ σε μετοχές, κάτι το οποίο θα αυξήσει το ποσοστό του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Πειραιώς από το τωρινό 26% σε άνω του 60%. Έτσι, το ΤΧΣ θα καταστεί αυτομάτως βασικός μέτοχος της τράπεζας. 

Ωστόσο, η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές θα ζημιώσει το Ταμείο, καθώς κάθε μετοχή θα αντιστοιχεί τυπικά στην τιμή των 6 ευρώ, ενώ η πραγματική αξία των μετοχών της τράπεζας αυτή τη στιγμή κυμαίνεται μόλις στο 0,75 ευρώ. 

Στη συνέχεια, αναμένεται να υπάρξει άμεση επανα-ιδιωτικοποίηση, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η ζημιά του ΤΧΣ από την μετατροπή των CoCos να «ανακτηθεί» σε μελλοντικό επίπεδο, διατηρώντας παράλληλα ένα μερίδιο μετοχών της τάξης του 20%.

Η ανακοίνωση της Τρ. Πειραιώς

Με αφορμή δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σε συνέχεια της από 30.10.2020 ανακοίνωσής της, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι βρίσκεται επί του παρόντος σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στο πλαίσιο της εξέτασης του υποβληθέντος αιτήματός της για πληρωμή του ετήσιου τόκου των CoCos σε μετρητά, παρέχοντας τα εκάστοτε αιτούμενα από τον επόπτη στοιχεία, σχόλια και διευκρινίσεις. Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η σχετική απόφαση του επόπτη αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα περί τα τέλη Νοεμβρίου. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αμέσως μόλις παραλάβει την απόφαση του αρμόδιου εποπτικού οργάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή