Το νέο εμβόλιο φέρνει υψηλά έσοδα 13 δισ. δολ.

Το νέο εμβόλιο φέρνει υψηλά έσοδα 13 δισ. δολ.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότατα έσοδα, έως και 13 δισ. δολαρίων, ενδεχομένως να αποκομίσουν η αμερικανική φαρμακευτική Pfizer και η γερμανική βιοτεχνολογική ΒioNTech από τις πωλήσεις του νέου τους εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με ορίζο-ντα το 2021. 

Εκ παραλλήλου, οι ανταγωνίστριές τους, όπως η επίσης αμερικανική Johnson & Johnson και η βρετανική AstraZeneca, δεσμεύονται να διαθέσουν τα εμβόλιά τους στο ευρύ κοινό μεν, χωρίς κερδοσκοπικό κριτήριο δε, όπως σχετικά αναφέρει η εφημερίδα The Guardian. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από πλευράς της, έχει παραγγείλει περί τα 200 εκατ. δόσεις, ενώ η Βρετανία 40 εκατ. Οι εκτιμήσεις για πωλήσεις  13 δισ. δολαρίων από τη διάθεση του εμβολίου ανήκουν στους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, η οποία επισημαίνει πως θα κατανεμηθούν ισόποσα μεταξύ των ομίλων. 

Τα 6,5 δισ. δολάρια αναμένεται να είναι και τα μέχρι σήμερα υψηλότερα έσοδα που είχε η Pfizer από ένα δημοφιλέστατο σκεύασμά της. Το προηγούμενο «ρεκόρ» ήταν το εμβόλιό της κατά της πνευμονίας, το οποίο της απέφερε 5,8 δισ. δολάρια το 2019. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί να προμηθεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με 100 εκατ. εμβόλια στην τιμή των 39 δολαρίων, για μια θεραπεία δύο δόσεων, ήτοι 19,5 δολάρια εκάστη, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προμηθειών 500 εκατ. μονάδων βάσει καινούργιων κριτηρίων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως άλλοι φαρμακευτικοί όμιλοι έχουν δηλώσει πως δεν θα αποκομίσουν κέρδη από τα σκευάσματά τους κατά του ιού, αλλά η Pfizer ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση, όπως σημειώνει ο Guardian. Δεδομένου ότι θεώρησε την παρασκευή του εμβολίου ως εμπορική ευκαιρία, η φαρμακοβιομηχανία δεν δέχθηκε χρηματοδότηση από την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του σχετικού της προγράμματος και χρησιμοποίησε ίδια κεφάλαια 2 δισ. δολαρίων, ώστε να ασχοληθεί με το έργο αυτό από κοινού με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech. Η τελευταία, πάντως, έγινε αποδέκτρια κρατικής βοήθειας από το Βερολίνο, η οποία ανήλθε σε 375 εκατ. ευρώ (442,6 εκατ. δολάρια), καθώς και δανείου 100 εκατ. ευρώ (118 εκατ. δολαρίων) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εάν, τώρα, συγκριθεί η BioNTech με τον αμερικανικό κολοσσό, θα φανεί πως είναι πολύ μικρότερη. Πέρυσι η Pfizer εμφάνισε έσοδα 52 δισ. δολαρίων έναντι των 109 εκατ. ευρώ (128,7 εκατ. δολάρια) της BioNTech. 

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας Oxfam δήλωσε ότι «το εμβόλιο δεν θα έχει παρά μηδενικό αποτέλεσμα σε όσους ανθρώπους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό ή τα μέσα να το αποκτήσουν», απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες να διαμοιραστούν το εμβόλιο και με άλλες ομόλογες μονάδες. Tέλος, η αμερικανική Johnson & Johnson και η βρετανική AstraZeneca, η οποία συνεργάζεται για το εμβόλιο με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχουν αμφότερες δεσμευθεί να μην αποκομίσουν κέρδη από την πώλησή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η  AstraZeneca, η οποία χρεώνει τις κυβερνήσεις από 3 έως 5 δολάρια τη δόση, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι φτωχές χώρες θα λαμβάνουν το εμβόλιο στην τιμή κόστους στο διηνεκές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή