Συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους των φτωχών κρατών

Συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους των φτωχών κρατών

Για σημαντικό βήμα έκανε λόγο το ΔΝΤ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για ένα κοινό πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των φτωχών κρατών, τα οποία πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των G20.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για μη βιώσιμα χρέη, τα οποία έχουν συναφθεί μέσω διμερών συμφωνιών με κρατικούς πιστωτές, όπως για παράδειγμα η Κίνα. Εν ολίγοις, δεν αφορά δάνεια, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς.  

Το προωθούμενο πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορούν να μειωθούν ή να αναδιαρθρωθούν τα συγκεκριμένα χρέη, αλλά και το πώς οι πιστώτριες χώρες θα διαπραγματεύονται με την οφειλέτρια χώρα.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν δε, η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο «να διευκολύνει έγκαιρα και συντεταγμένα τη διαχείριση του χρέους».

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο είχε υπάρξει συμφωνία και για εθελοντική αναδιάρθωση χρέους μεταξύ των φτωχών κρατών και των ιδιωτών πιστωτών.

ΔΝΤ: «Σημαντικό βήμα»

Σχολιάζοντας τη σημερινή συμφωνία, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έκανε λόγο για ένα «πολύ σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής του δημόσιου χρέους».

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ξεφύγει από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού, ενώ δεν απέκλεισε πρόβλημα χρέους να αντιμετωπίσουν και χώρες, οι οποίες δεν συγκαταλέγονται στις πλέον φτωχές του πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε σαφές μήνυμα για την περαιτέρω υποστήριξη των κρατών, μέσω της ελάφρυνσης χρέους και της εξασφάλισης νέων χρηματοδοτικών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή