Eurobank: Μετά το 2022 η επιστροφή της οικονομίας στα προ-κορωνοϊού επίπεδα

Eurobank: Μετά το 2022 η επιστροφή της οικονομίας στα προ-κορωνοϊού επίπεδα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το 2022 αναμένεται να επιστρέψει το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας στα προ πανδημίας επίπεδα, αναφέρει η Eurobank, στηριγμένη στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9% το 2020 και στη συνέχεια να ανακάμψει με ρυθμούς της τάξης του 5% και 3,5% για τα έτη 2021 και 2022 αντίστοιχα. Στην Ευρωζώνη, η ύφεση για το τρέχον έτος εκτιμάται στο 7,8%, ενώ για τη διετία 2021-2022 προβλέπεται ανάκαμψη της τάξης του 4,2% και 3 % αντίστοιχα. Βάσει των προαναφερθεισών προβλέψεων, η Ελλάδα και η Ευρωζώνη αναμένεται να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα – σε όρους ετήσιου πραγματικού ΑΕΠ – μετά το 2022, αναφέρει η Eurobank σε ανάλυσή της. 

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) τόνιζαν στις δημοσιεύσεις τους ότι οι προβλέψεις που έκαναν για την πορεία των οικονομιών διεθνώς χαρακτηρίζονταν από υψηλή αβεβαιότητα. Αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τα χαρακτηριστικά της διαταραχής, ήτοι τη μη ομαλή εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, σημειώνει η Eurobank. Επί παραδείγματι, με τα έως τώρα δεδομένα, αποδεικνύεται ότι το 2ο κύμα της πανδημίας εμφανίστηκε πιο νωρίς και με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι αναμενόταν. 

Για αυτό και σε ότι αφορά την ανάπτυξη, η αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν εστιάζεται κυρίως στο έτος 2021, δηλαδή τον χρόνο που αναμένεται ανάκαμψη των οικονομιών διεθνώς. Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ την Άνοιξη 2020 οι προβλεπόμενες σωρευτικές απώλειες 2021-2019 σε όρους πραγματικού ΑΕΠ ήταν στο 2,6% για την Ελλάδα και στο 1,9% για την Ευρωζώνη, τα αντίστοιχα μεγέθη το Φθινόπωρο 2020 επιδεινώθηκαν στο 4,4% και 3,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή