Τράπεζα Πειραιώς: Τα βήματα μετά το «όχι» του SSM

Τράπεζα Πειραιώς: Τα βήματα μετά το «όχι» του SSM

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται το προσχέδιο της απόφασης του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) να μην εγκρίνει το αίτημα της τράπεζας να πληρώσει σε μετρητά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τους τόκους μετατρέψιμου ομολόγου (CoCo) ύψους 165 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για προσωρινή κρατικοποίηση της τράπεζας. 

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και αναμένεται να της κοινοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η τράπεζα, σε περίπτωση που η οριστική απόφαση αποκλείσει την πληρωμή των τόκων του CoCo με μετρητά και η μη πληρωμή των τόκων προκαλέσει μετατροπή του CoCo σε κοινές μετοχές, τότε η εξέλιξη του κεφαλαίου της τράπεζας θα ενισχυθεί σημαντικά δεδομένου ότι: (

α) θα συμπεριληφθεί η ονομαστική αξία του CoCo στα ενσώματα λογιστικά κεφάλαια και 

β) από την εξοικονόμηση των τόκων του CoCo θα δημιουργούνται κάθε χρόνο επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή 495 εκατ. ευρώ για τα τρία έτη έως το 2022, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τα CoCos, ούτε η μη πληρωμή των τόκων (που είναι προαιρετική) ούτε και η επακόλουθη μετατροπή του CoCo αποτελούν αθέτηση υποχρέωσης πληρωμής και κατά συνέπεια δεν θα ενεργοποιήσουν όρους αθέτησης πληρωμής σε σχέση με άλλες συμβάσεις.

Η ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση της τράπεζας αναμένεται να διευκολύνει τη στρατηγική για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά την προσεχή περίοδο, αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς και προσθέτει ότι η πρόοδος της λειτουργικής απόδοσης της τράπεζας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό παράλληλα με την υλοποίηση του πλάνου εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ και του πλάνου μετασχηματισμού. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ανέρχεται στο 16,1% με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 14,1%.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του εννεάμηνου 2020 τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Προς κρατικοποίηση

Όπως έχει γράψει η Καθημερινή η μετατροπή των CoCos σε μετοχές θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα αμέσως μετά την καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή του κουπονιού. Με αυτήν το ΤΧΣ θα αυξήσει το ποσοστό που ελέγχει στην Πειραιώς σε 61,3%, από 26,4% που κατέχει σήμερα. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων. 

Θα έχουμε ουσιαστικά κρατικοποίηση της τράπεζας και επανιδιωτικοποίησή της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το 2021. 

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Πειραιώς δρομολογεί παράλληλα τον μετασχηματισμό της τράπεζας μέσω της πώλησης θυγατρικών, μεταξύ των οποίων το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», της μείωσης του προσωπικού και της μείωσης του δικτύου των καταστημάτων

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή