Σε υψηλό 5 μηνών το Χρηματιστήριο – Ράλι +14% στις τράπεζες 

Σε υψηλό 5 μηνών το Χρηματιστήριο – Ράλι +14% στις τράπεζες 

Άνοδος 35 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άλμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες τις ανακοινώσεις της Moderna για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, οι επιστημονικές εξελίξεις έδωσαν τα κατάλληλα καύσιμα στην ελληνική αγορά, προκειμένου να σπάσει τον κύκλο της συσσώρευσης και να «δει» επιτέλους τα υψηλότερα τεχνικά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα με κέρδη της τάξης του 5,44% και διαμορφώθηκε στις 691,36 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 695 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 659 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κέρδισε περισσότερες από 35 μονάδες.

Το εκρηκτικό ράλι συνοδεύτηκε και από υψηλό τζίρο, ο οποίος ξεπέρασε τα 105 εκατομμύρια ευρώ, με τους επενδυτές να διακινούν 86 εκατομμύρια τεμάχια. Την ίδια ώρα, όπως σε κάθε αντίστοιχου εύρους άνοδο, έτσι και σήμερα απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος εκτινάχθηκε στο +14,72% και τις 354 μονάδες.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στο +17,38% και το 0,82 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank διαμορφώθηκε στο +16,3% και το 0,63 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Eurobank και Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκαν κατά 14,39% και κατά 12,67%, αντίστοιχα.

Εξίσου εορταστικό ήταν το κλίμα και στο ταμπλό, με τη μετοχή της Aegean να καταγράφει άλμα της τάξης του 12,50%, χάρη στις προσδοκίες ανάκαμψης της αεροπορικής αγοράς. Κατά 11,7% αυξήθηκε και η μετοχή της Motor Oil, ως απόρροια του ράλι που σημειώνεται στην τιμή του πετρελαίου. Όσον αφορά τους υπόλοιπους τίτλους, ξεχώρισε το +5,32% στη Jumbo, το +5,41% στη Fourlis και το +5,81% στα ΕΛΠΕ. 

Επιφυλακτικά… αισιόδοξοι

Η εβδομάδα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από αρκετούς μήνες συσσώρευσης, κατάφερε να σπάσει το όριο των 680 μονάδων, με αποτέλεσμα πλέον να «βλέπει» τον δρόμο προς τις 700 μονάδες και το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Ωστόσο, οι αναλυτές συνιστούν προσοχή, καθώς οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις της οικονομίας δεν έχουν εξαλειφθεί. Τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020 κρίνονται εξαιρετικά απογοητευτικά, με την ύφεση να προσεγγίζει ή και να ξεπερνάει το 10%. Την ίδια ώρα, το εν εξελίξει lockdown φαίνεται ότι υπονομεύει και τις προοπτικές του 2021, στερώντας αρκετή δυναμική από το α’ τρίμηνο του νέου έτους.

Εντός της εβδομάδας, πάντως, αναμένεται η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού, όπου θα καταγράφονται οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ, το μέγεθος του ελλείμματος και το ύψος του δημόσιου χρέους. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και ιδίως στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία -μετά το «όχι» του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας στην πληρωμή του τοκομεριδίου των CoCos- το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καταστεί βασικό μέτοχος με ποσοστό άνω του 60% -εξέλιξη η οποία σηματοδοτεί την κρατικοποίηση της τράπεζας. 

Ράλι σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές, όπως είναι φυσικό, το κλίμα καθορίζεται από τις ευοίωνες εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού, με τους επενδυτές να οδηγούν τις μετοχές σε ανοδικά επίπεδα, ανακτώντας το χαμένο έδαφος των προηγούμενων εβδομάδων. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, καθώς οι σημερινές ανακοινώσεις ενισχύουν το σενάριο περί επικείμενου τέλους του υγειονομικού εφιάλτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, για παράδειγμα, ενισχύεται κατά 1,30% και τις 390 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +0,72%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +1,73% και ο γαλλικός CAC 40 στο +1,77%.

OMG!%20There%20is%20a%20part%202!!%20HT%20@antoni_UK%20??pic.twitter.com/FzH74DSdFU

—%20Rachel%20Clarke%20(@doctor_oxford)%20November%2015,%202020%20

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή