ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέα «φέσια» 695 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο τον Σεπτέμβριο

Nέα «φέσια» 695 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο τον Σεπτέμβριο

Σημαντικό πρόβλημα στα ταμεία του κράτους προκαλέται από τα «φέσια» του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι απλήρωτοι φόροι νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο έφθασαν τα 695 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα 338,7 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος, τα 192 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, τα 22,4 εκατ. ευρώ από άλλους άμεσους φόρους, τα 11,6 εκατ. ευρώ από πρόστιμα και τα 6,6 εκατ. ευρώ από τον φόρο περιουσίας. 

Από την αρχή του 2020 δε, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονται σε 3,59 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνολικά χρέη -δηλαδή παλαιά και νέα- ξεπερνούν πλέον τα 106 δισεκατομμύρια ευρώ, για πρώτη φορά.

Εξ αυτών, ωστόσο, τα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα τα εισπράξιμα χρέη να περιορίζονται σε 83,5 δισ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός, ταυτόχρονα, των οφειλετών κυμαίνεται σε 3,867 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παραμένει σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την κάμψη τον Ιούνιο να ανέρχεται στο 23,2%, εξέλιξη η οποία αποδίδεται και στο «πάγωμα» των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, ως απόρροια του κορωνοϊού.