Δέκα ημέρες αργότερα ανοίγει η πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ»

Δέκα ημέρες αργότερα ανοίγει η πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 9 Δεκεμβρίου, δέκα ημέρες αργότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, θα ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την υποβολή αιτήσεων. Η απόφαση ελήφθη λόγω των επιπλοκών που προκαλεί στη διαδικασία η πανδημία.

Οπως ανακοινώθηκε, «λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου –ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα–, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνουν την εκκίνηση του προγράμματος, με δύο προσαρμογές: Πρώτον, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των αιτήσεων ανά περιφέρεια, ανακοινώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει 10 ημέρες αργότερα σε σύγκριση με τον έως τώρα προγραμματισμό, που προέβλεπε έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 30 Νοεμβρίου. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας –όπου τα προβλήματα με τον κορωνοϊό είναι εντονότερα– θα μετατεθεί στο τέλος».

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 9 Δεκεμβρίου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων στις 11 του μηνός, η Αττική στις 14, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος στις 16, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 18, οι περιφέρειες Κρήτης και Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στις 21 Δεκεμβρίου. Στις 11 Ιανουαρίου θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις 13 για τη Δυτική Μακεδονία και στις 15 Ιανουαρίου για την Κεντρική Μακεδονία. Για τις πολυκατοικίες, η νέα ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων είναι η 18η Ιανουαρίου.
Επιπλέον, το απαιτούμενο από τις πολεοδομίες πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

«Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είναι το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας. 

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος, θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις τούς αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT