Αναδρομικές αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις

Αναδρομικές αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες μαζικές πληρωμές αναδρομικών σχεδιάζουν εντός του επόμενου διαστήματος και έως το τέλος του έτους οι ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ, με την αρχή να γίνεται την ερχόμενη Τρίτη, όταν και πληρώνονται οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές) όσων προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και τα πρώην ταμεία των τραπεζών και του ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε μονό αριθμό (1, 3, 5, 7, 9). 

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, η καταβολή των οποίων θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, θα δοθούν και οι αναδρομικές αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις. 

Πρόκειται για αυξήσεις και αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική απόφαση για τη συνταξιοδότησή τους. Λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, η οποία αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Οσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, η προσωρινή σύνταξη θα αυξηθεί στο 70%, από 50%, και επί αυτού του νέου ποσοστού θα υπολογιστούν και τα αναδρομικά που θα λάβουν στο τέλος του μηνός.

Στις συντάξεις χηρείας, η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος, με αποτέλεσμα η προσωρινή να αγγίζει στην πράξη την οριστική νέα σύνταξη. Στις αναπηρικές θα καταβάλλεται προσωρινή 75% σε περιπτώσεις με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,9% και 50% σε περιπτώσεις με αναπηρία έως 66,99%. Προσοχή, όμως: Η αύξηση της προσωρινής σύνταξης ισχύει για όσους υπέβαλαν αίτηση με έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά. Το πλαφόν της προσωρινής σύνταξης παραμένει ίδιο, καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εθνικές συντάξεις, ήτοι τα 768 ευρώ, ενώ για τους επαγγελματίες το πλαφόν της προσωρινής είναι έως δυόμισι εθνικές συντάξεις, δηλαδή έως 960 ευρώ. Το κατώτατο ποσό της προσωρινής μένει στα 384 ευρώ.

Οι πληρωμές ξεκινούν από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9, οι οποίοι θα πληρωθούν στις 24 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη. Για τους συνταξιούχους των συγκεκριμένων ταμείων με ΑΜΚΑ που τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8, οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Μία μέρα μετά, στις 26 Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ και ακολουθούν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου οι πληρωμές για τις συντάξεις από Δημόσιο, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Οι κληρονόμοι

Στο μεταξύ, άμεσα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του e-efka.gov.gr για την υποβολή των αιτήσεων για τα αναδρομικά των παλαιών αντισυνταγματικών περικοπών σε 172.222 δικαιούχους συντάξεων λόγω θανάτου και κληρονόμων. Από το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαριστεί ότι η υποβολή της σχετικής αίτησης είναι απαραίτητη για να λάβουν αναδρομικά οι σύζυγοι, τα τέκνα ή αδέλφια συνταξιούχων που πριν πεθάνουν είχαν υποστεί τις μειώσεις και πλέον τα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν στους κληρονόμους τους. Αιτήσεις θα κάνουν όσοι απέκτησαν σύνταξη λόγω θανάτου μετά τις 11 Ιουνίου 2015. 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πληρωμές για το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 σε συνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά τον προηγούμενο μήνα.  

Οι πληρωμές αναδρομικών αναμένεται να συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο, με σειρά να παίρνουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι που είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019 οδηγούν σε αυξήσεις, είτε λογιστικές είτε πραγματικές. 

Οι νέοι συνταξιούχοι

Σε μία δόση θα πληρωθούν βάσει του σχεδιασμού οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016 με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Σε δόσεις, μέσα σε 5 χρόνια, θα λάβουν τις αυξήσεις τους και περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (η παλαιά σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη από το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου) ή μικρή θετική και μετά τον επανυπολογισμό θα περάσουν σε αρνητική.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή