Οι κλίνες Airbnb είναι πλέον όσες και των ξενοδοχείων

Οι κλίνες Airbnb είναι πλέον όσες και των ξενοδοχείων

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισόποση είναι πλέον η κατανομή των κλινών μεταξύ των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb και Homeway, και των ξενοδοχείων, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το επίμαχο διάστημα, διατέθηκαν συνολικά 179.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία διέθεταν 854.000 κλίνες -όσες δηλαδή και οι κλίνες των ξενοδοχείων.

Η πλειοψηφία των βραχυχρόνιων καταλυμάτων αφορούσε την Αττική, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, οι οποίες συγκέντρωσαν άνω του 50% επί του συνόλου της ελληνικής επικράτειας. Ειδικότερα, το 18% καταγράφηκε στην Αττική, το 17% στις Κυκλάδες, το 17% στην Κρήτη, το 14% στο Ιόνιο και μόλις το 5% στα Δωδεκάνησα.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες, όπου ο κύριος όγκος συσσωρεύτηκε στην Κρήτη (18%), τις Κυκλάδες (17%), την Αττική (17%) και το Ιόνιο (14%).

Την ίδια ώρα, από τα 179.000 συνολικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, το 89% ήταν αυτόνομο, το 2% δωμάτια ξενοδοχείων και το 9% ιδιωτικά δωμάτια σε μεγαλύτερο κοινόχρηστο σπίτι ή διαμέρισμα. 

Περισσότερα τα Airbnb από τα ξενοδοχεία σε Κυκλάδες, Αττική, Πελοπόννησο

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σε ορισμένες περιφέρειες, οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερτερούσαν αριθμητικά των ξενοδοχειακών κλινών. Ενδεικτικά, στις Κυκλάδες το 73% των διαθέσιμων κλινών ήταν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην Αττική το 69%, στην Πελοπόννησο το 66%, στο Ιόνιο το 54% και στη Θεσσαλία το 52%. Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα ήταν μόλις το 20%, ενώ στην Κρήτη το 44%.

Ταυτόχρονα, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιστοιχούσαν στο 13% των εξοχικών ή των δευτερευουσών κατοικιών της χώρας. Τα ποσοστά αυτά αποδείχθηκαν πολύ υψηλότερα στις Κυκλάδες (59%), το Ιόνιο (56%), τα Δωδεκάνησα (39%) και την Κρήτη (36%).

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, επιβεβαιώνουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση κινείται σε επαγγελματικό πλαίσιο, εμφανίζοντας υψηλή τουριστική δραστηριότητα.

«Δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά δραστηριότητα εκμετάλλευσης κάποιων αχρησιμοποίητων πόρων για λίγο επιπλέον εισόδημα, αλλά αντιθέτως, με την επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση των σχετικών πλατφορμών, αποτελεί δραστηριότητα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε ορισμένες σημαντικές τουριστικές περιοχές όπως είναι οι Κυκλάδες, η Αττική και το Ιόνιο, όπου οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν, εν δυνάμει, και τις διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία» καταλήγει η σχετική έρευνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή