Χρ. Σταϊκούρας: Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς η έκθεση της Κομισιόν

Χρ. Σταϊκούρας: Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς η έκθεση της Κομισιόν

Πράσινο φως στη νέα δόση ελάφρυνσης χρέους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την όγδοη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά το πράσινο φως στη νέα δόση ελάφρυνσης χρέους, ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του Πρωθυπουργού» ανέφερε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του.

Μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι η έκθεση αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η κυβέρνηση απέναντι στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Επιβεβαιώνει δε, την ταχύτητα λήψης και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για το 2020, με σκοπό την στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής».

Υπογραμμίζει παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σταϊκούρα, τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ και της δομής της οικονομίας, ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Όσον αφορά την ανεργία, η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει αύξηση τη φετινή χρονιά, αλλά όχι αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών, καθώς και σημαντική υποχώρησή το 2021. Αποτυπώνει, επιπλέον, τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους και στο οικονομικό κλίμα.

Στο ίδιο πλαίσιο, κατά τον Έλληνα υπουργό, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικροτεί την ανάληψη συμπληρωματικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως είναι, ενδεικτικά, στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, στη δημόσια διοίκηση, στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και σε αλλαγές στο πεδίο της ενέργειας.

Ειδική μνεία γίνεται και στο χαμηλό κόστος δανεισμού, όπως και στο σημαντικό ύψος ταμειακών διαθέσιμων, δύο παράγοντες που συμβάλλουν στο θετικό επενδυτικό κλίμα και στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων της πανδημίας, όπως παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας.

«Ως Υπουργός Οικονομικών, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται στο πεδίο της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών. Αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζουν και οι διεθνείς αγορές, καθώς και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης» κατέληξε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, μέσω της όγδοης αξιολόγησης, δίνει το πράσινο φως για την αποδέσμευση της 4ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, γνωστών και ως ANFAs και SMPs, ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της 30ης Νοεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των παραπάνω χρημάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή