Προϋπολογισμός: Διπλασιάστηκαν οι δαπάνες τον Οκτώβριο

Προϋπολογισμός: Διπλασιάστηκαν οι δαπάνες τον Οκτώβριο

Στα 14,9 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα από την αρχή του έτους

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταμειακό έλλειμμα, ύψους 14,9 δισεκατομμύριων ευρώ, εμφάνισε ο προϋπολογισμός του κράτους κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2019, είχε καταγραφεί ταμειακό πλεόνασμα, ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ.  

Η σημαντική επιδείνωση του ταμειακού ισοζυγίου αντανακλά τη μείωση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 34,604 δισεκατομμυρία ευρώ από 40,495 δισεκατομμυρία ευρώ πέρυσι. 

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν σε 47,646 δισεκατομμυρία ευρώ έναντι 41,543 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2019.

Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 9 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή, αποδίδεται στα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά τον Οκτώβριο του 2020, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού σχεδόν διπλασιάστηκαν -από 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Μάλιστα, οι αυξημένες δαπάνες αναμένεται να διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη το εν εξελίξει lockdown και τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν προαναγγελθεί για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή