Σε υψηλό 8 μηνών το Χρηματιστήριο – Ανέκτησε το όριο των 700 μονάδων

Σε υψηλό 8 μηνών το Χρηματιστήριο – Ανέκτησε το όριο των 700 μονάδων

Ράλι άνω του 6,5% για τις τράπεζες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων κατάφερε να διασπάσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για πρώτη φορά, μετά από οκτώ μήνες, «συντάντησε» τα επίπεδα Μαρτίου, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τον -πάντα εμπροσθοβαρή- τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2,25% και διαμορφώθηκε στις 706,53 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 708 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 690 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κέρδισε περισσότερες από 15 μονάδες.

Η σημερινή άνοδος συνοδεύτηκε και από σχετικά υψηλό τζίρο, ο οποίος ανήλθε στα 78 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης διακινήθηκαν τουλάχιστον 56 εκατομμύρια τεμάχια.

Ράλι στις τράπεζες

Μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 6,63%, αγγίζοντας τις 370 μονάδες, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης της Morgan Stanley, η οποία δήλωσε «overweight» για τις ελληνικές μετοχές. Ενδεικτικά, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς εκτινάχθηκε στο +11,33%, η μετοχή της Alpha Bank στο +8,06% και της Εθνικής Τράπεζας στο +6,87%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Μυτιληναίου έκλεισε άνω του +3,50%, ενώ στο +3,47% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τη μετοχή των ΕΛΠΕ. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα συνέχισε τις καλές επιδόσεις, ενισχυόμενη κατά 4,75%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean διολίσθησε κατά 2,91%, κάνοντας ένα διάλειμμα μετά το ανοδικό ράλι των προηγούμενων ημερών.

Το θετικό κλίμα δεν μπορούσε παρά να επιδράσει και στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 0,658%, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ακολούθησε την αντίστοιχη των 3ετών και των 2ετών σε αρνητικά επίπεδα. 

Μπαράζ θετικών ειδήσεων 

Η ελληνική αγορά, μετά από αρκετούς μήνες, κατάφερε να διασπάσει την πολύμηνη συσσώρευση και να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, το οποίο είχε χαθεί από τις αρχές Μαρτίου, δηλαδή λίγο πριν το lockdown του α’ κύματος του ιού. Το αγοραστικό κλίμα, άλλωστε, βρήκε επιπλέον στηρίγματα και στα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, τα οποία έδειξαν την εξασφάλιση ανοσίας σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.

Σημαίνοντα ρόλο στην ανάκτηση των 700 μονάδων διαδραμάτισε και η σημερινη έκθεση της Morgan Stanley, η οποία δήλωσε «overweight» για την ελληνική αγορά, βλέποντας περιθώρια ανόδου της τάξης του 27%. Μάλιστα, ο επενδυτικός οίκος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και στις μετοχές των Alpha Bank – Εθνική Τράπεζα, παρά την πρόσφατη δοκιμασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Πλέον, όπως είναι σαφές, η αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στη Λεωφόρο Αθηνών, με την αγορά να δοκιμάζει μια πλάγια ανοδική κίνηση, με στόχο την ανάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του χαμένου εδάφους. Επόμενο ορόσημο δε, αποτελεί ο προϋπολογισμός του 2021, στον οποίο θα ενσωματώνονται οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2020 και την ανάκαμψη του επόμενου έτους.

Ανοδικά η Ευρώπη, σταθεροποιητικά οι ΗΠΑ

Οι ευχάριστες ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου διαμορφώνουν το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Μάλιστα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, καθώς λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ενισχύεται στις 390 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +0,31%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,41% και ο γαλλικός CAC 40 στο +0,48%. 

Σταθεροποιητικές τάσεις, αντίθετα, επικρατούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,24%, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνουν κατά 0,04% και κατά 0,35% αντίστοιχα, κάτι το οποίο αποδίδονται στην κατοχύρωση των κερδών των προηγούμενων ημερών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή