Ποιοι συνταξιούχοι αναμένουν αναδρομικά

Ποιοι συνταξιούχοι αναμένουν αναδρομικά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ανάσα ρευστότητας στη χριστουγεννιάτικη αγορά, που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κινδυνεύει να βρεθεί στην… εντατική, αναμένεται από τις πληρωμές όχι μόνο των συντάξεων αλλά και των αναδρομικών ποσών που, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, θα καταβληθούν έως το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η πληρωμή συντάξεων και, μαζί με αυτές, αναδρομικά ποσά σε χιλιάδες συνταξιούχους. Οι πληρωμές αναδρομικών και ως απότοκο οι ενέσεις ζεστού χρήματος στην αγορά αναμένεται να συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικά, με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, η καταβολή των οποίων θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, θα δοθούν και οι αναδρομικές αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις. Πρόκειται για αυξήσεις και αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική απόφαση για τη συνταξιοδότησή τους. Λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, η οποία αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους αντί 50% που είχε αρχικά υπολογιστεί. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες, η προσωρινή σύνταξη θα αυξηθεί στο 70% από 50% και επί αυτού του νέου ποσοστού θα υπολογιστούν και τα αναδρομικά που θα λάβουν στο τέλος του μήνα.  

Οι πληρωμές ξεκινούν από το τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9, οι οποίοι θα πληρωθούν στις 24 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη. Για τους συνταξιούχους των συγκεκριμένων Ταμείων με ΑΜΚΑ που τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8, οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη  25 Νοεμβρίου. Μία ημέρα μετά, στις 26 Νοεμβρίου ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ και ακολουθούν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου οι πληρωμές για τις συντάξεις από  Δημοσίο, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Τον Νοέμβριο συνεχίζονται οι πληρωμές αναδρομικών για το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν χρήματα, παρότι τα δικαιούνταν, τον προηγούμενο μήνα. 

Οι πληρωμές αναδρομικών αναμένεται να συνεχιστούν και τον Δεκέμβριου, με σειρά να παίρνουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι που είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019 οδηγούν σε αυξήσεις, είτε λογιστικές είτε πραγματικές.  

Αναδρομικά, εντός του τρέχοντος διμήνου, αναμένεται να λάβουν και οι νόμιμοι κληρονόμοι 172.222 περιπτώσεων που δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβριο λόγω θανάτου του αρχικού δικαιούχου. Η σχετική πλατφόρμα του e-efka.gov.gr για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει άμεσα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή