Τι σηματοδοτεί η κίνηση – ματ του νέου κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας

Τι σηματοδοτεί η κίνηση – ματ του νέου κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας

Ράλι για την τουρκική λίρα μετά τη γενναία αύξηση των επιτοκίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε ό,τι ακριβώς περίμεναν οι αγορές. Αύξησε σημαντικά το βασικό επιτόκιο από 10,25% στο 15%, υλοποιώντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών. Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική λίρα να καταγράψει ισχυρό ράλι, απομακρυνόμενη περαιτέρω από τα ιστορικά χαμηλά των προηγούμενων εβδομάδων.

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ, στην παρθενική συνεδρίασή του, κατάφερε να προχωρήσει σε μια ορθόδοξη νομισματική επιλογή -το οποίο ήταν και το βασικό ζητούμενο- αντιστρέφοντας την αντισυμβατική πορεία του προκατόχου του, ο οποίος απείχε πεισματικά από την αύξηση των επιτοκίων.

Η σημερινή κίνηση βέβαια, πέραν της αποφασιστικότητας του Αγκμπάλ, πιστοποιεί και την αλλαγή πλεύσης του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν σθεναρός αρνητής της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων, θεωρώντας ότι τα τελευταία αποτελούσαν το πρόβλημα, και όχι τη λύση, του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Το ζήτημα της αξιοπιστίας

«Ο Αγκμπάλ έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, υλοποιώντας μια σωστή αύξηση επιτοκίου και απλοποιώντας τη νομισματική πολιτική» σχολιάζει ο Πίοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank. 

«Η αρχική αντίδραση των αγορών υποδηλώνει ότι αυτή η απόφαση ήταν αρκετή, ώστε η λίρα να διατηρήσει το ανοδικό momentum» προσθέτει, χαιρετίζοντας τη νέα ενίσχυση του τουρκικού νομίσματος, το οποίο αυτή τη στιγμή κινείται στις 7,59 λίρες ανά δολάριο και στις 8,98 λίρες ανά ευρώ.

Αλλαγή πλεύσης από την Άγκυρα

Η απόφαση του Αγκμπάλ σηματοδοτεί – επισημοποιεί την αλλαγή πλεύσης της Άγκυρας, όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του επίμονου προβλήματος του διψηφίου πληθωρισμού.

Μέχρι πρότινος, άλλωστε, ο προκάτοχός του, Μουράτ Ουισάλ, είχε στραφεί σε μη συμβατικά -και εκ του αποτελέσματος αναποτελεσματικά- μέτρα, προκαλώντας την απογοήτευση των επενδυτών και πυροδοτώντας έναν αέναο κύκλο νομισματικών πιέσεων.

Η αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα, πριν δύο Σάββατα, συνοδεύτηκε και από την παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ερντογάν, από τον θώκο του υπουργείου Οικονομικών, μία παραίτηση η οποία επίσης συνδέεται άρρηκτα με την ευρύτερη αλλαγή στρατηγικής.

Το επόμενο στοίχημα

Επόμενο στοίχημα του Αγκμπάλ πλέον, είναι να αποδείξει στις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα είναι πράγματι ανεξάρτητη και δεν επηρεάζεται από τις επιθυμίες του Ερντογάν. Εφόσον, το καταφέρει, τότε είναι σίγουρο ότι η τουρκική λίρα θα ανακτήσει πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή