Αναδρομικά: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους κληρονόμους

Αναδρομικά: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους κληρονόμους

Σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης η ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας για τις αιτήσεις των κληρονόμων, οι οποίοι δικαιούνται τα αναδρομικά συνταξιούχων που απεβίωσαν.

Η διαδικασία αφορά περίπου 172.000 περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι δικαιούχοι συνταξιούχοι έχουν αποβιώσει και επομένως, τα αναδρομικά θα πιστωθούν στους νόμιμους κληρονόμους.

Πρόκειται για αναδρομικά, συνολικού ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι οποίοι λάμβαναν κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι αποδεχθούν τα αναδρομικά, τα οποία αφορούν αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 για την περίοδο Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016, οφείλουν να παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις. 

Η αίτηση γίνεται ΕΔΩ

Η διαδικασία

Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων, οι οποίοι απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξη την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, υποβάλλουν τα στοιχεία και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την επιστροφή των μειώσεων.

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μία αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους, την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Η διαδικασία της υποβολής πραγματοποιείται σε δύο στάδια:

  • Στο πρώτο στάδιο, οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά, τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.
  • Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.  

Ειδικότερα, ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα τρια πιστοποιητικά:

  • Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη. 
  • Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή