Επενδύσεις 40 εκατ. σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Επενδύσεις 40 εκατ. σε νεοφυείς επιχειρήσεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση ωρίμανσης εισέρχεται η εγχώρια επενδυτική κοινότητα η οποία δίνει την ευκαιρία σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες να αναπτύξουν το τεχνολογικό προϊόν τους και να το προωθήσουν στις διεθνείς αγορές. Κάτι τέτοιο αποδεικνύει και η δημιουργία του Marathon Fund II, που είναι το δεύτερο fund του εγχώριου επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital. Τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου fund, ύψους 32 εκατ. ευρώ, το ελληνικό Marathon Venture Capital θα διαχειρίζεται κεφάλαια αρχικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, με στόχο να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε 15-18 τεχνολογικές εταιρείες τα επόμενα 3-4 χρόνια.

«Οι επενδυτικοί μας στόχοι παραμένουν ίδιοι. Αναζητούμε φιλόδοξους Ελληνες ιδρυτές που δημιουργούν εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες θέλουν να κυριαρχήσουν στον τομέα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τζιραλής, εταίρος της Marathon, στο πλαίσιο συνέντευξης Tύπου για την παρουσίαση του νέου fund. Οπως εξήγησε, τα 40 εκατ. έχουν αντληθεί με τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, όπως το EIF (European Investment Fund), η ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ), καθώς και ιδιωτών επενδυτών. Επίσης, ως επενδυτές συμμετέχουν και ιδρυτές επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων. Η επενδυτική στρατηγική της Marathon παραμένει η ίδια, καθώς το fund θα ηγείται σε χρηματοδοτικούς γύρους αρχικού σταδίου (seed) επενδύοντας ποσά ύψους 1-1,5 εκατ. ευρώ για συμμετοχή 15%-20% σε κάθε εταιρεία. Μάλιστα σκοπεύει να επενδύσει ξανά και σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής του στις εταιρείες. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του fund, το τοπίο των νεοφυών επιχειρήσεων δείχνει σταδιακά να ωριμάζει, καθώς πλέον τα συνολικά κεφάλαια που επενδύονται στην ευρύτερη αγορά προσεγγίζουν το 1 δισ. δολ. ετησίως, ενώ από το 2010 έως το 2019 έχουν επενδυθεί περίπου 4,7 δισ. δολ. Ενδεικτικά, πέρυσι διοχετεύθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 362 εκατ. δολ. σε νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Ελλάδα και 612 εκατ. δολ. σε εταιρείες του εξωτερικού Ελλήνων ιδρυτών. Αν και η πλειονότητα αυτών των κεφαλαίων κατευθύνεται σε εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών που εδρεύουν στο εξωτερικό, αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν επενδυτές και για εταιρείες που διατηρούν την έδρα τους ή έχουν παρουσία στη χώρα μας. Παράλληλα, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν περίπου 15 εξαγορές εταιρειών έναντι 8 το 2018, με τον κ. Τζιραλή να επισημαίνει ότι πλέον ελληνικές startups προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως. Σημαντική παρουσία έχουν οι τεχνολογικές εταιρείες και σε όρους απασχόλησης, αφού οι startups απασχολούσαν στην Ελλάδα περίπου 5.550 εργαζομένους το 2018, φτάνοντας στις 7.321 το 2019.  

Μέσω του πρώτου επενδυτικού κεφαλαίου, το Marathon έχει επενδύσει σε 10 ελληνικές startups με μέσο αρχικό ποσό επένδυσης κοντά στο 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Τζιραλή, η πλειονότητα των εταιρειών του επενδυτικού κεφαλαίου έχουν σήμερα ολοκληρώσει τον επόμενο γύρο χρηματοδότησής τους αντλώντας κεφάλαια τετραπλάσια των συνολικών επενδύσεων της Marathon. Επίσης, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. «Πολλές από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας μεγαλώνουν με ρυθμό ανάπτυξης 300% το τελευταίο έτος, ενώ αρκετές από αυτές είναι ήδη βιώσιμες, γεγονός αρκετά σπάνιο». Ορισμένα επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει το fund είναι η Netdata, που έχει συνολικά αντλήσει 31 εκατ. δολ., οι Hack The Box, Augmenta, Causaly κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή