Bloomberg: Η «ντρίπλα»της Τουρκίας για να αποφύγει τις κυρώσεις

Bloomberg: Η «ντρίπλα»της Τουρκίας για να αποφύγει τις κυρώσεις

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ντρίπλα», προκειμένου να αποφύγει τις δυσάρεστες επιπτώσεις από ενδεχόμενες κυρώσεις στον ενεργειακό κλάδο, έκανε σήμερα η Τουρκία, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο για τη δυνατότητα μεταφοράς των τουρκικών ενεργειακών εταιρειών στο εξωτερικό.

Οι νέοι κανονισμοί εγκρίθηκαν το πρωί της Παρασκευής από την Εθνοσυνέλευση και λίαν συντόμως αναμένεται να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Σουλεϊμάν Ονέλ, στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία των εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και εξόρρυξη αερίου, όπως και στον κλάδο των μετάλλων, από ενδεχόμενες «τιμωρητικές» δράσεις. 

Άλλωστε, ο ίδιος ο Ερντογάν, πολύ πρόσφατα, ανακοίνωσε την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μ’ αυτή την κίνηση, πάντως, ακόμη και στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι τουρκικές ενεργειακές εταιρείες θα είναι ικανές να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, καθώς η έδρα τους θα βρίσκεται στο εξωτερικό και ως εκ τούτου, δεν θα λογίζονται επισήμως ως τουρκικές. 

Στο τραπέζι των Βρυξελλών οι κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της γειτονικής χώρας, με αφορμή το ζήτημα της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Αντιστοίχως έχει πράξει και η Κομισιόν, η οποία έχει επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε συγκεκριμένους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, όσον αφορά τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δε, έχουν επανειλημμένως απειλήσει την Άγκυρα με επέκταση των κυρώσεων, εφόσον συνεχίσει τις ερευντικές δραστηριότητας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, και συγκεκριμένα στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται εντός του Δεκεμβρίου, όταν και εκπνεύσει η σχετική προθεσμία των Βρυξελλών προς την Τουρκία, να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις εις βάρος της Άγκυρας. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή