Ελαιόλαδο: Μειωμένη κατά 240.000 τόνους η παραγωγή στην Ελλάδα

Ελαιόλαδο: Μειωμένη κατά 240.000 τόνους η παραγωγή στην Ελλάδα

Η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει την παγκόσμια παραγωγή

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περσινό λάδι φαίνεται ότι θα καταναλώσουμε φέτος, καθώς τα διεθνή στοιχεία προμηνύουν ότι η συγκομιδή του 2020 θα κυμανθεί σε επίπεδα κατώτερα της κατανάλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων COPE, η παγκόσμια παραγωγή θα φθάσει φέτος στα 3,11 εκατομμύρια τόνους, ενώ την ίδια ώρα η παγκόσμια κατανάλωση θα αγγίξει τα 3,14 εκατομμύρια τόνους.

Αυτό το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία όλες οι τιμές των πρώτων υλών βαίνουν προς άνοδο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Άλλωστε, σε σχέση με το 2019, η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 3,4%, κάτι το οποίο αποδίδεται στις αδύναμες επιδόσεις των χωρών της Μεσογείου.

Ενδεικτικά, η κάμψη στην Ιταλία εκτιμάται σε 270.000 τόνους, στην Ελλάδα σε 240.000 τόνους, στο Μαρόκο σε 140.000 τόνους, στην Τυνησία σε 130.000 τόνους και στην Πορτογαλία σε 120.000 τόνους.

Αντίθετες είναι οι τάσεις στη συγκομιδή της Ισπανίας, καθώς η ιβηρική χώρα αναμένει αύξηση της παραγωγής σε 1,6 – 1,7 εκατομμύρια τόνους, χάρη στις επενδύσεις για τον εκσυχρονισμό της καλλιέργειας και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Άλλωστε, το ισπανικό ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, μια τάση η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή