Το επάγγελμα που αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο από το Brexit

Το επάγγελμα που αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο από το Brexit

Ο λόγος για τους τελωνειακούς υπαλλήλους

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Brexit, κατα γενική ομολογία, να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία, με χιλιάδες «χαμένες» θέσεις εργασίας και αύξηση του εμπορικού κόστους, όμως υπάρχει μια κατηγορία εργαζομένων, η οποία αν μη τι άλλο θεωρείται εξαιρετικά ωφελημένη.

Ο λόγος για τον κλάδο των τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι είναι οι πλέον περιζήτοι εργαζόμενοι, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σ’ άλλες χώρες του πλανήτη. Κι αυτό, διότι οι βρετανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Με το Λονδίνο να καλείται να υπογράψει διμερείς εμπορικές συμφωνίες, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή δασμών, οι εκτιμήσεις των ειδικών καθιστούν αναγκαία την πρόσληψη τουλάχιστον 50.000 τελωνειακών, οι οποίοι θα επιφορτιστούν με τις πολυδαίδαλες γραφειοκρατικές διεργασίες του Brexit.

Πέραν του Ην. Βασιλείου, αντίστοιχες θέσεις εργασίας θα πρέπει να δημιουργηθούν και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης ή της Ασίας, όπου δρουν και δραστηριοποιούνται οι βρετανικές επιχειρήσεις. «Υπάρχει εκτίναξη της ζήτησης για τις τελωνειακές υπηρεσίες» δηλώνει ο Ντέιβι Γλάντεν, αναλυτής της Xpediator Plc.

Το κακό σενάριο του εμπορικού διαζυγίου

Ο φόρτος εργασίας των τελωνειακών αναμένεται να εντατικοποιηθεί με την έλευση του νέου έτους, όταν και λήξει το μεταβατικό εμπορικό έτος μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Εφόσον οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τότε θα ενεργοποιηθούν εκατέρωθεν δασμοί, αξίας έως και 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. 

Ίδιο πρόβλημα και στην Ινδία

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σ’ άλλες χώρες του κόσμου, πέραν της Γηραιάς Ηπείρου, όπως η Ινδία, όπου αναμένεται να υποβληθούν αιτήσεις για την επιβολή δασμών σε τουλάχιστον 120.000 επιπλέον κατηγορίες προϊόντων.

Η έλλειψη τελωνειακών υπαλλήλων, ως εκ τούτου, φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις βρετανικές εταιρείες, καθώς αν δεν καταφέρουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη γραφειοκρατεία του Brexit, τότε αναπόφευκτα θα προκαλέσουν το απόλυτο εμπορικό χάος.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή