Κίνητρα για να έλθουν εταιρείες από το City

Κίνητρα για να έλθουν εταιρείες από το City

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επένδυση στο Ελληνικό να γίνει το νέο Μονακό, προσελκύοντας πλούσιους από το εξωτερικό και όχι τους συνταξιούχους που έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό τον στόχο έχουν οι κινήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό από την κυβέρνηση μέσω των νόμων οι οποίοι έχουν ήδη ψηφισθεί αλλά και αυτών που θα έρθουν στη Βουλή. Δηλαδή να δοθούν κίνητρα προκειμένου όχι μόνο να έρθουν πλούσιοι στην Ελλάδα αλλά και ξένες επιχειρήσεις κυρίως από το City του Λονδίνου. 

Ηδη οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης Χρ. Σταϊκούρας και Αδ. Γεωργιάδης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται αλλαγές στον νόμο 89 (περί εγκαταστάσεως αλλοδαπών επιχειρήσεων στην Ελλάδα) που θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα για τη μετεγκατάσταση εταιρειών από άλλες χώρες στην Ελλάδα.  Ηδη, οι υπηρεσίες των δύο υπουργείων έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες και σύντομα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή.

Ουσιαστικά τρεις νόμοι αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας για όσους θέλουν να επενδύσουν. Ο πρώτος είναι ήδη σε ισχύ και αφορά τους πλούσιους που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, ο δεύτερος αφορά τα family offices και ο τρίτος στην αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου που θα προσφέρει επιπλέον κίνητρα για όσες εταιρείες μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα ενδεχομένως μαζί με το προσωπικό τους.

Η δημιουργία των family offices είναι ίσως μία αναγκαία προσθήκη σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Και αυτό καθώς οι ανάγκες διαχείρισης του πλούτου των οικογενειών ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες ενός λογιστή και ενός συμβολαιογράφου και απαιτούν μια σύνθετη δομή εταιρείας.

Τα «οικογενειακά γραφεία» είναι οι οργανισμοί που διαχειρίζονται όλη τη ζωή των πολύ υψηλού πλούτου ατόμων: από την επένδυση της περιουσίας τους, τις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες μέχρι και τη μεταβίβαση του πλούτου στην επόμενη γενιά.

Το τρίτο και κρισιμότερο είναι η αλλαγή της σημερινής νομοθεσίας που διέπει τη μετεγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ουσιαστικά στόχος της κυβέρνησης είναι να αρπάξει από την Ολλανδία κυρίως τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποχωρήσουν μετά το Brexit από το Λονδίνο. Η αλήθεια είναι ότι οι Ολλανδοί κινήθηκαν ταχύτατα και ήδη έχουν προσελκύσει πολλές από αυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Ξένων Επενδύσεων της Ολλανδίας, το 2019 περί τις 78 εταιρείες αποφάσισαν να μετακομίσουν εκεί τις δραστηριότητές τους, ενώ ήδη από το δημοψήφισμα για το Brexit (2016) και μετά είχαν μετακινηθεί στην Ολλανδία 62 εταιρείες.
Ενα από τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης προβλέπει τη κατά το ήμισυ φορολόγηση των εργαζομένων που θα έρθουν στην Ελλάδα για επτά  χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή