Μικρότερο το οικονομικό πλήγμα της δεύτερης καραντίνας

Μικρότερο το οικονομικό πλήγμα της δεύτερης καραντίνας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντώντας στην έξαρση των κρουσμάτων, στις ιατρικές επιπλοκές και στους θανάτους, οι μεγάλες οικονομίες στη Γηραιά Ηπειρο επέβαλαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο συνδυασμός της κλιμακούμενης αβεβαιότητας και των μεταβολών στη συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τείνει σε περικοπή της οικονομικής δραστηριότητας. Ο συνολικός δείκτης διευθυντών προμηθειών στην Ευρωζώνη έδειξε μια σημαντική πτώση τον Νοέμβριο, στις 45,1 μονάδες από τις 50 του Οκτωβρίου, όταν στη Βρετανία η διαφορά ήταν από τις 52,1 μονάδες του Οκτωβρίου στις 47,4 τον Νοέμβριο. Κι ενώ η καταγραφή της Ευρωζώνης λίγο απέχει από τις εκτιμήσεις μας για τις 45,5 μονάδες, στη Βρετανία υπήρξε βελτίωση από την πρόβλεψή μας για κάμψη στις 43,6 μονάδες, παρά το ότι αυτή αποδίδεται στην προσωρινή ενίσχυση της δραστηριότητας ενόψει της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Εντούτοις, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών του Νοεμβρίου δεν είναι τόσο αποκαρδιωτικός όσο εκείνος του Απριλίου, προσφέροντας ακόμη μία απόδειξη πως οι συνεχιζόμενες καραντίνες σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης πλήττουν μεν την οικονομική δραστηριότητα, αλλά πολύ λιγότερο από τότε που ξέσπασε το πρώτο κύμα. 

Tα καλά νέα δε, ότι τα κρούσματα έχουν υποχωρήσει σε μεγάλα τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου και ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν συντόμως να χαλαρώσουν, αναθερμαίνουν τις ελπίδες ότι θα επανεκκινήσει η οικονομία εντός Δεκεμβρίου. Στην Ευρωζώνη ορισμένες χώρες τα πηγαίνουν λιγότερο άσχημα από άλλες. Οσο πιο αυστηρή είναι η καραντίνα, όπως δείχνει ο δείκτης διευθυντών προμηθειών, τόσο δραστικότερο αποβαίνει το χτύπημα στη δραστηριότητα. Η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν διακόψει τη λειτουργία σε καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, πηγαίνοντας πολύ παραπέρα από το κλείσιμο εστιατορίων, παμπ και θεάτρων, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Ακολούθως, ο δείκτης για τη Γαλλία υποχώρησε δραστικά στις 39,9 μονάδες από τις 47,5 του Οκτωβρίου, όταν στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις 52 από τις 55 μονάδες. Σε όλες τις μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη η μερική καραντίνα έπληξε σκληρά τα εστιατόρια, τις παμπ και τα μπαρ. Σε ορισμένες χώρες τα καταστήματα με είδη μη πρώτης ανάγκης και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, που στηρίζονται σε διαπροσωπική επαφή, όπως η ψυχαγωγία, η αναψυχή, οι εμπορικές εκθέσεις και οι εταιρείες ταξιδίων, δεν λειτουργούν. Οι υποδείκτες του κλάδου παροχής υπηρεσιών κατρακύλησαν έτι περαιτέρω.

Συνολικά στην Ευρωζώνη ο δείκτης διευθυντών προμηθειών του κλάδου υποχώρησε στις 41,3 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 46,9 μονάδες τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, στη Γερμανία εξασθένησε στις 46,2 από τις 49,5 μονάδες, στη Γαλλία στις 38 μονάδες από τις 46,5 και στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 51,4 στις 48,5 μονάδες τον Νοέμβριο. 

* Ο κ. Florian Ηense είναι οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή