ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανω του 1,5 δισ. τα δάνεια του τέταρτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής

Ανω του 1,5 δισ. τα δάνεια του τέταρτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής

Θα ξεπεράσει το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ ο τέταρτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς το ενδιαφέρον που δείχνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι τεράστιο. 

Ηδη σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων 1,12 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο προσεγγίζει το κονδύλι που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα διαθέσει για τον κύκλο αυτό. 

Στους ωφελημένους της επιστρεπτέας κατά το ήμισυ προκαταβολής είναι ο κλάδος της εστίασης, οι οδηγοί ταξί και οι δικηγόροι. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, χθες πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 143.169 δικαιούχων του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ποσό ύψους 700,3 εκατ. ευρώ. 

Ετσι, σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 222.173, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,12 δισ. ευρώ.

Η στήριξη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αφορά κατά κύριο λόγο πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι, ενδεικτικά, καφετέριες, ταξί, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφενεία, σχολικά κυλικεία, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καθώς και δικηγόρους, λογιστές, και φροντιστήρια. 

Συγκεκριμένα, οι 10 ΚΑΔ με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, μέχρι σήμερα, είναι:

– Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια, 5.605 ωφελούμενοι.
– Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιόκτητη, 4.644. 
– Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750.
– Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575. 
– Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569. 
– Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519. 
– Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445. 
– Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310.
– Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991. 
– Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739. 

Εάν εξαιρεθούν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι περιοχές στις οποίες έχουν διατεθεί τα υψηλότερα ποσά χρηματοδοτικής ενίσχυσης είναι η Κρήτη με 99,6 εκατ. ευρώ, οι Κυκλάδες με 58,7 εκατ. ευρώ, τα Επτάνησα με 56 εκατ. ευρώ και τα Δωδεκάνησα με 50,1 εκατ. ευρώ.