Σε ετοιμότητα οι εταιρείες για τα μεγάλα έργα

Σε ετοιμότητα οι εταιρείες για τα μεγάλα έργα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Vantage Towers Greece, όπου θα εισφερθούν οι παθητικές υποδομές, δηλαδή οι σταθμοί βάσης της Vodafone και της Wind (ύστερα από συμφωνία των δύο εταιρειών) αποτελεί, ενδεχομένως, μία από τις λιγοστές νεοσύστατες εταιρείες που βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν στην ελληνική οικονομία τα κεφάλαια, ύψους 6,4 δισ. ευρώ, που αφορούν ψηφιακά έργα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20% των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης επί του οποίου στηρίζεται το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Πράσινες επενδύσεις θα απορροφήσουν 6,2 δισ. ευρώ, ενώ για ιδιωτικές επενδύσεις και για έργα με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την αύξηση της απασχόλησης θα διατεθούν 14,3 δισ. ευρώ. 

Ψηφιακά έργα

Τα κεφάλαια αυτά τροφοδοτούν ζυμώσεις και επιχειρηματικές συμμαχίες στο εγχώριο επιχειρηματικό σκηνικό, με τη Vantage Towers Greece, που ελέγχεται από τον μητρικό όμιλο της Vodafone, να αποτελεί ενδεικτική περίπτωση του τρόπου προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα σε εγχώριο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Vantage Towers, που εκτιμάται ότι θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αρχές του 2021, ελέγχει 68.000 πύργους κεραιών συνολικά σε εννέα χώρες της Ευρώπης και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη της ενόψει της ανάπτυξης του δικτύου πέμπτης γενιάς. Πώς; Κατά βάσιν μισθώνοντας χώρους στους πύργους της για την εγκατάσταση κεραιών 5G από τους παρόχους για τους οποίους θα είναι περισσότερο συμφέρουσα η ενοικίαση, συγκριτικά με την κατασκευή νέων υποδομών. Δεδομένου όμως ότι θα διατεθούν 6,4 δισ. ευρώ για ψηφιακά έργα, οι εταιρείες Πληροφορικής προετοιμάζονται για τη διεκδίκηση των εν λόγω κεφαλαίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος κλάδος, λόγω και της ευρύτερης ψηφιακής μετάβασης, καταγράφει σημαντική κινητικότητα, με τις εταιρείες Entersoft και Epsilon Net να «μεταπηδούν» φέτος –τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο αντίστοιχα– από την εναλλακτική στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στις εισηγμένες που αναμένεται να ευνοηθούν από τα έργα ψηφιακής μετάβασης ανήκουν η Profile, η Space Hellas, η Byte Cοmputers, η Ideal, η Quality & Reliability S.A. και η θυγατρική της Info Quest, Unisystems.

Πράσινη ανάπτυξη

Τα έργα πράσινης ανάπτυξης διαμορφώνουν νέο τοπίο και στον κλάδο των κατασκευών. Στο υπόβαθρο αυτό εντάσσεται η επιδίωξη του ολλανδικού fund Reggeborgh για την ενίσχυση της θέσης του στον όμιλο Ελλάκτωρ, ενώ συμμετέχει με 30,2% στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που διαθέτει ισχυρή παρουσία στον τομέα της ενέργειας. Από την πλευρά του, ο όμιλος Μυτιληναίου επιδιώκει να ενισχύσει το αποτύπωμά του στον κατασκευαστικό κλάδο, δίνοντας έμφαση στη διεκδίκηση Συμβάσεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), όπως για παράδειγμα το φράγμα Χαβρία Χαλκιδικής συνολικού προϋπολογισμού 119,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, επιμέρους έργα που συνδέονται με μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η μητροπολιτική παρέμβαση στο Ελληνικό, θα μπορούσαν επίσης να κινητοποιήσουν εταιρείες από όλο το φάσμα του επιχειρείν. Ηδη, κραταιοί παίκτες, όπως η Olympia Group του Πάνου Γερμανού και η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου, συμμετέχουν μέσω του σχήματος Voxcove Holdings στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development.

Κτίρια, κατοικίες

Τέλος, με την αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, εμπορικών, βιομηχανικών και δημόσιων κτιρίων, να αποτελεί έναν από τους πυλώνες του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σε σημαντική ενίσχυση της δραστηριότητάς τους προσβλέπουν τεχνικές εταιρείες, μελετητικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ περισσότερες από 150 ειδικότητες συνδέονται με τον κλάδο της οικοδομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή