Εκτιμήσεις για εξάμηνο ράλι στις διεθνείς αγορές

Εκτιμήσεις για εξάμηνο ράλι στις διεθνείς αγορές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ένα εξάμηνο τουλάχιστον εκτιμάται πως θα συνεχιστεί το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά όχι με τον σημερινό γοργό ρυθμό, χάρις στο ότι υπάρχουν προσδοκίες για περισσότερο φθηνό χρήμα και για αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο θα θεραπεύσει τις οικονομίες και θα αποκαταστήσει την κερδοφορία των εταιρειών. Τα σχετικά αποτυπώνονται στα ευρήματα μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταξύ σχεδόν 170 αναλυτών υπευθύνων για τη στρατηγική μετοχών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ενόσω η πανδημία ξεκίνησε από την άνοιξη να σαρώνει τον πλανήτη, η οικονομική δραστηριότητα διακόπηκε λόγω των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας διεθνώς να επιβάλει μέτρα ανάσχεσής της.

Οι πολίτες παρέμειναν έγκλειστοι και οι εταιρείες και τα καταστήματα έπαυσαν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή στην προμηθευτική αλυσίδα. Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι διάφορες κυβερνήσεις να λάβουν επείγοντα και πρωτοφανή μέτρα, τόσο δημοσιονομικά όσο και νομισματικά. Πέραν τούτου, το φθηνό χρήμα θα εξακολουθήσει να ρέει, οπότε πλέον το σχεδόν 75% των συμμετεχόντων στην έρευνα βλέπει πως το ράλι στις μετοχές των διεθνών ομίλων θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμη. «Η ανάκαμψη που παρουσιάστηκε στους χρηματιστηριακούς δείκτες από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο ήταν η αρχική φάση του αγοραστικού ενδιαφέροντος χάρις στην ελπίδα για αντιμετώπιση της ασθένειας και στην ενίσχυση της αποτίμησης μιας μετοχής/εταιρείας με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι είχε στο παρελθόν (π.χ. φαρμακευτικές), ενόσω η κερδοφορία της υποχωρούσε. Τώρα, που παρατηρείται μια βελτίωση των εσόδων, οι επενδυτές πορεύονται στην επόμενη φάση με την πιο μακροπρόθεσμη άνοδο», επισημαίνουν αναλυτές της Goldman Sachs. Kαι προσθέτουν πως τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια θα εξακολουθήσουν και το 2021 να ευνοούν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν 1,4 εκατ. άνθρωποι έχουν πεθάνει στον πλανήτη λόγω πανδημίας και οι χώρες στο βόρειο ημισφαίριο βιώνουν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, κατά 80% οι επενδυτές βασίζουν πολλές ελπίδες στις θετικές εξελίξεις επί του εμβολίου.

Τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις αποτέλεσαν τροχοπέδη στα κέρδη των ομίλων, αλλά η πρόοδος στο εμβόλιο αφήνει περιθώρια πως με κάποιον τρόπο θα επανέλθει η κανονικότητα. Εξ ου και τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι μέσα σε ορίζοντα δωδεκαμήνου τα εταιρικά κέρδη θα αποκατασταθούν σε επίπεδα προ της πανδημίας. Οι 9 στους 17 διεθνείς χρηματιστηριακού δείκτες, που χρησιμοποίησε το Reuters στις ερωτήσεις του, αναμένεται να ολοκληρώσουν τον τρέχοντα χρόνο σε επίπεδα χαμηλότερα από το κλείσιμο του 2019, αλλά το 2021 οι περισσότεροι από αυτούς θα υπερβούν ακόμη και αρκετά τα προ πανδημίας επίπεδα.

«Οι τιμές των μετοχών αναμένεται να εκτιναχθούν έτι περαιτέρω», επισημαίνει η Μισέλ Μοργκάντι της Generali Investments. «Ηδη έχουν σημαντικά ενισχυθεί από τον Μάρτιο, ανεξαρτήτως του ότι παρατηρείται ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, και αυτό αποδίδεται στα γενναία προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης», προσθέτει. Ο δείκτης S&P 500 από τα επίπεδα ναδίρ του Μαρτίου και μετά έχει παρουσιάσει μια ανάκαμψη 60%, ενώ προβλέπεται από σήμερα και έως την εκπνοή του 2021 να ανέλθει σε πάνω από 9%. Σχετικά με τη Γηραιά Ηπειρο, οι σχεδόν 170 αναλυτές της στρατηγικής μετοχών, που ερωτήθηκαν από το Reuters, εκτιμούν ότι οι μετοχές θα προσεγγίσουν επίπεδα ρεκόρ το 2021 λόγω των προσδοκιών για δυναμική ανάκαμψη στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη και την κερδοφορία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η ΕΚΤ δεν θα παύσει να διοχετεύει στον οικονομικό μηχανισμό ρευστό. Επιπλέον, εν κατακλείδι, οι τιμές των μετοχών εκτός ΗΠΑ ενισχύονται και από την εξασθένηση του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή