5ος κύκλος κρατικών δανείων τον Ιανουάριο

5ος κύκλος κρατικών δανείων τον Ιανουάριο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, εξέλιξη που οφείλεται στο ότι το 50% των κρατικών δανείων δεν επιστρέφεται. Περισσότερες από 448.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες υπέβαλαν αίτηση για να χρηματοδοτηθούν από το φθηνό κρατικό δάνειο, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 αναμένεται να ανοίξει ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για να στηρίξει τις επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, ιδιαίτερα τον μήνα που μας πέρασε, κατά τον οποίο οι περισσότερες ήταν κλειστές. Σημειώνεται ότι και στον πέμπτο κύκλο το 50% των φθηνών κρατικών δανείων θα είναι δώρο στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις, με το συνολικό ποσό που θα εισπράξουν να υπολογίζεται σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Ηδη έχει καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις ενώ συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ιδιαίτερα μεγάλη είναι η συμμετοχή επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Η κατηγορία αυτή συμμετείχε για πρώτη φορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή παρά το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης έχουν πληγεί, με τον τζίρο τους να βαίνει διαρκώς μειούμενος. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το ποσό των 1.000 ευρώ, ενώ κάποιοι έχουν ήδη εισπράξει το σχετικό ποσό. Σε ό,τι αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, λαμβάνουν ποσά ύψους 2.000 ευρώ.

Αυτή την εβδομάδα θα πιστωθούν και τα υπόλοιπα ποσά στους 130.000 που έχουν υποβάλει αίτηση και των οποίων τα δικαιολογητικά εξετάζονται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι ποσό που θα επιστραφεί στο Δημόσιο θα αποπληρωθεί σε 40 μηνιαίες δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022 και θα επιβαρύνονται με επιτόκιο κάτω του 1% ή 0,74%.

Οπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δρομολογηθεί και ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος των επιχειρήσεων των τελευταίων τεσσάρων μηνών του έτους. Ο νέος κύκλος θα αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Ετσι, θα καταγραφεί η πτώση του τζίρου τους για όλη την περίοδο του lockdown.

2. Το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιασθούν από το οικονομικό επιτελείο λεπτομέρειες για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι κάνουν αίτηση στην επόμενη φάση και συμμετείχαν στον προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα εισπράττουν το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα. Από το αρχικό ποσό θα αφαιρεθεί το δάνειο της 4ης φάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή