Ο… Αη Βασίλης μπορεί φέτος να μην προλάβει να φέρει τα δώρα

Ο… Αη Βασίλης μπορεί φέτος να μην προλάβει να φέρει τα δώρα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα παιδιά να έχουν ήδη στείλει γράμματα στον Αγιο Βασίλη, να είναι φρόνιμα ώστε να τα επισκεφθεί ο πιο δημοφιλής Αγιος, αλλά αυτός τελικά μπορεί να μην προλάβει να φέρει τα δώρα, παρά τις υπερωρίες που κάνουν τα ξωτικά – βοηθοί του. Το γεγονός ότι τα καταστήματα παιχνιδιών παραμένουν κλειστά, έχει αναγκαστικά οδηγήσει γονείς, παππούδες, νονούς και θείες να παραγγέλνουν εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, τα δώρα για τα παιδιά. Αποτέλεσμα; Τα πιο γνωστά καταστήματα παιχνιδιών αναγκάζονται να σταματούν για κάποιες ημέρες να δέχονται παραγγελίες, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουν να αποστείλουν τις παραγγελίες το… 2021.

Ετσι, μετά τον όμιλο Jumbo, ο οποίος σταμάτησε να δέχεται παραγγελίες στο ηλεκτρονικό του κατάστημα για περίπου δύο εβδομάδες, ήταν η σειρά της αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών «Μουστάκας» να σταματήσει να δέχεται παραγγελίες για μερικές ώρες, από προχθές έως χθες το απόγευμα. Από χθες το απόγευμα το ηλεκτρονικό κατάστημα δέχεται παραγγελίες, ενώ μέσα από την επιλογή που δείχνει τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης, για περιοχές εντός της Αττικής αυτός κυμαίνεται από 3 έως 7 ημέρες, ενώ για την επαρχία φθάνει τις 9 ημέρες. Η εταιρεία ενημερώνει ότι λόγω φόρτου εργασίας, δεν υποστηρίζεται ως τρόπος πληρωμής η αντικαταβολή και η συσκευασία δώρου στις παραγγελίες.

Το ηλεκτρονικό κατάστημα της Jumbo σταμάτησε να δέχεται παραγγελίες στις 17 Νοεμβρίου, καθώς τότε είχαν συσσωρευθεί πάνω από 50.000 παραγγελίες προς διεκπεραίωση, με στόχο αρχικά να ανοίξει στις 26 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια παρέμεινε κλειστό μέχρι νεωτέρας, αλλά εδώ και κάποιες ημέρες λειτουργεί εκ νέου. Πάντως, η επιχείρηση προειδοποιεί τους πελάτες για καθυστερήσεις λόγω του μεγάλου όγκου παραγγελιών. Για παραγγελία που γινόταν χθες από κεντρική περιοχή της Αττικής, εμφανιζόταν ως ημερομηνία παράδοσης η 22α Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά από 19 ημέρες. Σε περίπτωση παραγγελίας από επαρχιακή πόλη, εμφανίζεται ως ημερομηνία παράδοσης η 30ή Δεκεμβρίου.

Ο… Αη Βασίλης μπορεί φέτος να μην προλάβει να φέρει τα δώρα-1
Τα πιο γνωστά καταστήματα παιχνιδιών αναγκάζονται να σταματούν για κάποιες ημέρες να δέχονται παραγγελίες, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουν να τις αποστείλουν το… 2021.

Μία άλλη γνωστή εταιρεία του κλάδου, η Perfect Toys, ενημερώνει ότι λόγω του μεγάλου όγκου παραγγελιών ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης –εάν κάποιος έκανε παραγγελία χθες– ήταν από τις 10 έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Παρά τις ενέσεις ρευστότητας που δίνει σε μερίδα του κλάδου η λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων, το γεγονός ότι παραμένουν κλειστά τα φυσικά καταστήματα προκαλεί πολύ έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητά τους. Και αυτό, διότι παραδοσιακά τα καταστήματα αυτά πραγματοποιούν κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους το 50%-60% του συνολικού τζίρου τους, ενώ φέτος «έχασαν» και την πασχαλινή περίοδο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα καταστήματα παιχνιδιών δεν θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία μόνο των καταστημάτων που πωλούν αμιγώς εποχικά είδη. 

Πιέσεις για επαναλειτουργία

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με αρκετές αλυσίδες να ζητούν λειτουργία με διευρυμένο ωράριο έτσι ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός όταν ανοίξουν ξανά τα φυσικά καταστήματα. Φέρνουν δε ως παράδειγμα τη βρετανική Primark, η οποία αποφάσισε τα καταστήματά της να κλείνουν το νωρίτερο στις 10 μ.μ., ενώ 11 καταστήματά της έμειναν ανοιχτά για ένα 24ωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή