ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για τρεις ακόμη κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής το 2021

Σχέδιο για τρεις ακόμη κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής το 2021

Ακόμη δύο φορές θα δοθεί εντός του 2021 η επιστρεπτέα προκαταβολή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων να υπάρξει και ένας επιπλέον τρίτος κύκλος. 

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει 4 κύκλους χορήγησης κρατικών δανείων και ο επόμενος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στον realfm 97,8, θα ξεκινήσει περίπου στις 15 Ιανουαρίου. Ο πέμπτος κύκλος θα προβλέπει τη μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης, κάτι το οποίο όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα ισχύσει και στον έκτο κύκλο.

«Τον Ιανουάριο θα γίνει η πέμπτη επιστρεπτέα προκαταβολή –εκτιμούμε το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου– και θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μια επιστρεπτέα προκαταβολή μέσα στο 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οπως είπε, «στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις ακόμη και όταν ανοίξουν». Ο επόμενος κύκλος του Ιανουαρίου θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

• Θα ληφθεί υπόψη ο τζίρος των επιχειρήσεων των τελευταίων τεσσάρων μηνών του έτους. Ο νέος κύκλος θα αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Ετσι, θα καταγραφεί η πτώση του τζίρου τους για όλη την περίοδο του lockdown.

• Το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιασθούν από το οικονομικό επιτελείο λεπτομέρειες για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι κάνουν αίτηση στην επόμενη φάση δεν θα εισπράττουν το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα. Από το αρχικό ποσό θα αφαιρεθεί το δάνειο της 4ης φάσης.

Σημειώνεται ότι στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις, με το συνολικό ποσό που θα εισπράξουν να υπολογίζεται σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Ηδη έχει καταβληθεί 1,8 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.