Το παρατεταμένο «λουκέτο» δοκιμάζει τις αντοχές του προϋπολογισμού

Το παρατεταμένο «λουκέτο» δοκιμάζει τις αντοχές του προϋπολογισμού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παράταση του lockdown με άγνωστο ακόμη το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος καταστημάτων και κυρίως τα κατεβασμένα ρολά στον κλάδο της εστίασης προκαλούν προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για την επίπτωσή τους όχι μόνο στην ύφεση, αλλά και στα έσοδα και στις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Μεταφέροντας τον προβληματισμό αυτό, πηγή του οικονομικού επιτελείου σημείωνε ότι οι υπολογισμοί ως προς τη φετινή ύφεση, το 10,5%, έχουν γίνει με συντηρητικές εκτιμήσεις και επομένως δύσκολα θα πέσουν έξω, ιδίως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, που ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις, λόγω θετικής αναθεώρησης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ του πρώτου εξαμήνου. Επίσης, αναμένεται μικρή αρνητική επίπτωση στα φετινά έσοδα, τα οποία τον Νοέμβριο κινήθηκαν περίπου στο πλαίσιο των προβλέψεων, σύμφωνα με πληροφορίες. Εξάλλου, οι δαπάνες, ακόμη και αυτές της παράτασης των μέτρων στήριξης, που ανακοινώθηκαν προχθές, έχουν προϋπολογισθεί, σημειώνει.

Ωστόσο, οι «συντηρητικές εκτιμήσεις» του προϋπολογισμού προέβλεπαν άνοιγμα της αγοράς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, κάτι που τώρα είναι αμφίβολο και κυρίως ως προς την εστίαση. «Η εστίαση αργεί πολύ και αυτό είναι το ανησυχητικό», σημείωνε η πηγή, προσθέτοντας ότι αν τον Δεκέμβριο μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις, δεν θα μπουν χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου από ΦΠΑ έως τον Φεβρουάριο.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, οποιαδήποτε επιπλέον παράταση επηρεάζει τις εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού, καθώς και την ανάκαμψη του επόμενου έτους.

Η διάρκεια του δεύτερου lockdown, επισημαίνεται από την ίδια πηγή, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου, ιδίως σε ό,τι αφορά την εστίαση. Εκείνη ήταν ενάμιση μήνα, τώρα με το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φτάσει και τους τρεις μήνες, προκαλώντας διπλάσια ζημιά, σημειώνει.

Από την άλλη, όπως τονίζει άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, είναι προτιμότερο να παραταθεί κάποιο διάστημα το lockdown παρά να ανοίξουν και να ξανακλείσουν οι επιχειρήσεις. «Αυτό δημιουργεί νέο κύκλο προβλημάτων», σημειώνει το στέλεχος.

Οι επιχειρήσεις εστίασης συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στον τελευταίο, 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στο οικονομικό επιτελείο είναι ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θεωρούν ότι στήριξε με τον καλύτερο τρόπο τις πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο τελευταίος κύκλος ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ (υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 2,1 δισ. ευρώ), έναντι προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ. Συνολικά, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής διοχέτευσε στην αγορά μέχρι στιγμής 5,5 δισ. ευρώ. Κατά την πηγή, συνολικά ενισχύθηκε το 60% των επιχειρήσεων. Κατά μέσον όρο οι επωφελούμενοι εισέπραξαν 7.500 – 8.000 ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα έφτασαν τα 18.000 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν ήδη τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο οποίος θα προκηρυχθεί τον Ιανουάριο, με προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή